Povratak

Štene urinira u svom krevetu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Zašto moja kuca piški na svoj krevet i potom legne na to da spava? Što se tiče treninga i izvođenja, mi smo to savladali skoro 100%. Izvodimo je često, na svaka 2-3 stata i ona uvek sve obavi napolju. Kao što sam napisala, nije joj se piškilo jer je već bila da to obavi, kada se upiškila na jastuk na koji je potom legla. Svuda sam čitala da psi ne piške u svoje kućice i na krevete, zašto moja kuca ima potrebu to da radi, a potom se uvalja i smrdi na urin? U nadi da ćete mi odgovoriti. Hvala. Olga
O: Uobičajeno je da usled emocionalnih nadražaja psi u ovom uzrastu uriniraju nekontrolisano. Sfinkter se otvara usled neurogenih nadražaja koji nastupaju pod dejstvom psiholoških faktora (sreća, strah).

Potrebno je da ga verbalno izgrdite kada nuždu obavi kod kuće, ali samo u tom trenutku kada je to uradilo, ili neposredno posle toga, jer u protivnom štene neće znati zašto je kažnjeno.

Savetujem Vam da štene naučite da nuždu obavlja na tzv. pelene za štence (jako apsorbujuća podloga koja se sastoji od materijala koji dobro upija i od najlonskog dela koji ne propušta mokraću). Takođe, postoji i privlačni miris za vršenje nužde i odbojni miris za mesta na kojima ne želite da Vaše štene vrši nuždu.

Te je pelene potrebno postaviti na određeno mesto gde želite da Vaš pas obavlja nuždu, s tim da mu je to mesto uvek dostupno. Takođe možete nabaviti tzv. wc za štence, a to je plastična posuda sa peskom za obavljanje nužde i lopaticom kojom se odstrani pesak koji se zgrudva nakon mokrenja i takođe služi za odstranjivanje izmeta.

Sve to možete nabaviti u Pet centru i usput se za savet prilikom kupovine možete obratiti veterinarima.

Valjanje је potpuno normalan način ponašanja koji svaki pas obavlja ponekad.

Kada čovek počne da razmišlja o tome, doživljava ga kao problem. Postoji nekoliko teorija o ovome ali ni jedna nije naučno dokazana.

Prva je da se psi ponašaju na taj način da bi u lovu prikrili svoj miris.

Druga je da psi jednostavno vole da se uvaljaju u smrdljive stvari i to ih čini srećnim, za razliku od njihovih vlasnika.

Jedino što možete uraditi jeste da pokušate da prekinete ovakvo ponašanje psa nudeći mu neku nagradu kao alternativu, pre nego što sa valjanjem započne.

Za dalje informacije savetujem Vam da se obratite katedri za zoohigijenu na Fakultetu Veterinarske Medicine, redovnoj profesorki Marijani Vučinić, koja je najveći autoritet za ponašanje životinja u regionu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs