Povratak

Primena Stronghold-a

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Da li Strongold ampula može da zaštiti mačku od unutrašnjih parazita i da li je dovoljno jednom mesečno da mu apliciram ampulu, obzirom da mačak izlazi van? Unapred hvala, Ivona
O: Strongholdje preparat koji se koristi u lečenju i sprečavanju razvoja unutrašnjih i spoljašnjih parazita. Aktivna materija ovog preparata je selamektin, iz grupe avermektina, koji remeti nervnu aktivnost, tj. paralizuje i ubija brojne parazitske beskičmenjake.

Preparat se koristi za suzbijanje buva, uši, alergijskog dermatitisa uzrokovanog buvama, odraslih crevnih nematoda, srčanog nematoda i ušnog šugarca. Upravo iz razloga što poseduje aktivnu materiju koja se koristi u lečenju infestacije ušnog šugarca, preparat se nalazi na listi lekova (VMP - veterinarsko-medicinskih proizvoda) koji se izdaju isključivo na veterinarski recept.

Proizvođač navodi da je poželjno koristiti ovaj preparat u mesečnim intervalima za vreme sezone buva, počevši mesec dana pre nego što buve postanu aktivne. Time se osigurava uginjavanje buva kojima je životinja infestirana, osigurava se da buve ne proizvode jajašca sposobna za život, a umiru i larve (razvojni stadijum) u okolini. Na takav način se prekida životni ciklus buva i sprečava infestacija buvama.

Sličnu instrukciju je moguće pronaći na svim preparatima (ampule, ogrlice, puderi,...) različitih proizvođača koji se koriste u suzbijanju i uništavanju spoljašnjih parazita. Razlog leži u činjenici da su buve često celogodišnji problem i da njihovo suzbijanje, ako dođe do infestacije, često dugo traje i stvara velike financijske probleme vlasnicima.

U slučaju zaštite od crevnih parazita ovaj preparat se aplikuje kod životinje na svaka 3-4 meseca, a kako ne štiti psa od ehinokokusa neophodno je u isto vreme aplikovati još jedno sredstvo poput Drontala, Prazinela, Dehinela..., kako bi pas bio potpuno zaštićen od crevnih parazita.

Ukoliko psa ne lečite specifično od nečega što rešava Stronghold, možda Vam je bolje da dajete za crevne parazite samo neki od pomenutih proizvoda, jer predstavljaju potpuniju zaštita za ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs