Povratak

Pojačano balenje kod psa/Salivacija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

O: Pas ima 4 godine, počeo je da bali, da se oblizuje i da briše njušku od tepih. Milica

P:
Koliko je sluz koju opisujete bezbojna, prozirna i lagano sluzava, verovatno se radi o bali. Zbog čega psi balave možete pročitati u tekstu Zašto psi balave?.


Pojam ptijalizam ili sialosis opisuje pojačano lučenje bale koje je okarakterisano vidljivim baljenjem. Pseoduptijalizam podrazumeva normalnu količinu proizvedene bale, ali sekundarne abnormalnosti ili kada usled poremećaja gutanja dolazi do pojačanog baljenja.

Osim navedenih uzroka, treba spomenuti i sledeće uzroke: lekovi, kao npr. organofosforna jedinjenja i otrovi, lokalne iritacije ili upale, povezane sa upalom sluzokože usta ili jezika, strana tela u ustima, novotvorevine, povrede, i ostali defekti sluzokože, strah, nervoza, uzbuđenje, nemogućnost gutanja zbog povrede jednjaka ili stimulacije želučano crevnog sistema zbog njihove upale, lezije ispod jezika, upala jezika, metaboličke bolesti, apsces (sakupljanje gnoja) ili mehanička blokada kanalića pljuvačne žlezde.

Savetovala bih Vam da najpre pregledate usnu šupljinu Vašeg ljubimca, gde možete uočiti kamenac ili druge promene na zubima (crvena linija na granici zuba i desni, eventualna krvarenja, beličaste ili žućkaste naslage na desnima i sluzokoži obraza). Navedeno upućuje na neki od upalnih procesa, a u zavisnosti od stepena upale, preduzima se antibiotska terapija (po preporuci veterinara nakon pregleda u veterinarskoj ambulanti) ili ipak higijena usne šupljine.

U ponudi su četkica za zube i pasta za zube za pse. Pranje zuba se preporučuje svakodnevno i na taj način sprečavamo sakupljanje naslaga na uglu gingiva i posledično nastajanje gingivitisa, koji dalje vodi u periodontitis. Nikako se ne preporučuje korištenje pasta za zube koje upotrebljavaju ljudi jer te paste nisu prijatnog ukusa za pse, pa pas može steći averziju prema samom postupku četkanja zuba, a takođe opterećuje sluzokožu želuca. Pseća pasta za zube se ne ispire već je ukus prilagođen psima (npr. piletina) i pas ostatak paste poliže sa zuba.

U našoj ponudi možete pronaći Plaqueoff prah za pse i mačke, za uklanjanje kamenca, koje su zapravo morske alge u prahu za pse i mačke koje na prirodan način uklanjaju loš zadah, naslage i kamenac i kao prevencija protiv pojave navedenog. Ovaj preparat možete utrljati sa Trixie četkicom za zube ProCare, za dentalnu higijenu i masažu desni. Možete koristiti i ICF Gel za pse i mačke Stomodine, za lečenje desni i usne šupljine, koji se koristi u slučaju dugotrajne borbe protiv sakupljanja zubnih naslaga i ima antibakterijski delovanje na sluzokoži usne šupljine i desni.

Ukoliko ovo stanje Vašeg ljubimca traje već nedelju dana, svakako bih Vas posavetovala da odete kod veterinara, koji će obaviti niz kliničkih pretragama, kako bi utvrdio pravi uzrok pojačane salivacije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs