Povratak

Zaskakivanje pasa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Naime, imam ženku i mužijaka mešance, i do skoro je mužijak koji ima 10-ak meseci naskakao na ženku, što bih ja rekla da je normalno. Ali od pre nekih 2-3 dana, sam primetila da su bukvalno zamenili uloge. Sada ženka (koja je malo mlađa, ima oko 9 meseci) naskače na mužijaka, pa me brine da li je to normalno? Bukvalno ga zgrabi šapicama, i rezi na njega ako hoće da pobegne. Da li je moguće da je to videla od njega, pa ga imitira? Ili je možda u pitanju dominacija? Molim Vas za što brzi odgovor. Hvala unapred, Tamara.
O: Ovaj problem ponašanja Vaših ljubimca najčešće se dovodi u vezu sa seksualnom frustracijom ljubimca. Naime, u takvom stanju ljubimci, bilo mužjaci ili ženke, su posebno nadraženi pa će pokušati na bilo što da naskoče, a tu spadaju mačke, drugi psi, jastuci i ljudske noge.

Takođe, ovakvo ponašanje i uzbuđenje Vaših ljubimaca može biti uslovljen i određenim mirisima koji ih privlače, odnosno, pokazivanjem dominacije nad osobom koja je došla u njen prostor, njenu teritoriju. Naime, ljubimci međusobnim naskakivanjem procenjuju svoj položaj na hijerarhijskoj lestvici, a kako i nas smatraju delom svog čopora, nije ni čudo da skaču i na nas.

Kako su ovakvi problemi ponašanja ljubimca najčešće u vezi sa odgojem, s rešavanjem gore navedenog problema se i ide u tom smeru.

O uspešnoj dresuri psa možete detaljno pročitati u tekstovima koji glase: Dresura i sticanje navika kod šteneta, Uspešna dresura psa i Dresura – pravo vreme za početak.

Više o naskakivanju pasa pročitajte u Naskakivanje šteneta.

Polno sazrevanje pasa detaljno je objašnjeno u Promene u ponašanju polno zrelih pasa.