Povratak

Trovanje pokvarenom hranom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Šta može da se desi psu ako pojede mrtvo meso koje stoji već duže vreme? Milica
O: Pokvarena hrana može biti uzrok pojave različitih poremećaja zdravstvenog stanja, poput smetnji u varenju, povraćanje, proliv pa i intoksikacija. Razlog tome je taj što pokvarena hrana, a naročito meso, mogu da sadrže mnoge vrste otrova. Po sastavu je meso bogato proteinima, masnoćama i ugljenim hidratima, ali to je ujedno i idealna podloga za naseljavanje, rast i razmnožavanje mikroorganizama poput mnogih bakterija (Salmoneloza, Campylobakterioza) i parazita (Toksoplazmoza, Ehinokokoza, Trihineloza) i predstavlja opasnost za zdravlje psa.

Simptomi trovanja hranom kod pasa mogu se javiti sa blagim simptomima, ali isto tako i sa vrlo teškim simptomima, uključujući povraćanje, proliv, tresenje, uopštenu slabost čitavog organizma i odbijanje hrane.

Simptomi se mogu pojaviti iznenada i vrlo brzo, a ponekad do njihove pojave može prođi i po nekoliko dana.

Lečenje trovanja zavisi od uzroka. Tečnost izgubljena povraćanjem treba nadoknaditi infuzijom ili oralno davanjem elektrolitskih preparata. Antiemetici daju se kako bi se zaustavilo povraćanje, a terapija antibioticima sprovodi se u svrhu lečenja ili suzbijanja sekundarnih infekcija.

Od hrane treba ponuditi lakosvarljivu hranu poput Royal Canin VetDiet i Vet Live gastro linije, koja je namenjena normalizaciji sistema za varenje. Hranu treba davati češće u manjim količinama. Ako primetite bilo koji od navedenih simptoma svakako odmah odvedite psa veterinaru, pogotovo ukoliko se radi o štenetu. Kod njih može brzo doći do pojave dehidracije, kao posledice povraćanja ili proliva, a osim toga i do pojave različitih komplikacija.

Uopšteno o ishrani psa mesom pisali smo u tekstovima koji glase Sirovo meso u ishrani i Svinjsko meso u ishrani.