Povratak

Piometra (gnojna upala materice)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mojoj kuji je veterinar ustanovio piometru. Kuja nikada nije sterilisana i nije se parila, šta možemo preduzete mi kao vlasnici i koliko je opasna ova bolesti? Pozdrav, Miki
O: Piometra je upalna bolest materice koja može biti otvorenog ili zatvorenog tipa. Kod otvorene piometre iz materice se cedi gust ili redak, sitno krpičast gnoj. Boja varira od svetlo smeđe do tamne i krvave. U slučaju zatvorene piometre sadržaj se sakuplja u materici, javljaju se povraćanje, odbijanje hrane, pojačana žeđ, pojačano izlučivanje mokrače i bol u kostima i mišićima. Zatvorena piometra može preći u otvoreni oblik. Otvoreni oblik manje je toksičan od zatvorenog, pa je i prognoza povoljnija.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamnestičkih podataka, kliničke pretrage, laboratorijskih pretraga krvi i ultrazvučnim ili RTG pretragom. Lečenje se najuspešnije sprovodi hirurškim zahvatom, koji podrazumeva odstranjivanje materice. U slučajevima kada hirurški zahvat nije moguće izvesti (duboka starost životinje, hronične bolesti, loše opšte stanje itd.), mogu se sprovesti i medikamentozna terapija. To mogu biti hormonske i antibiotske kombinacije, a izbor metode svakako treba prepustiti veterinaru specijalisti. Prognoza je uvek bolja kod jedinki kod kojih se terapiji pristupilo na vreme.

Ženku je pre zahvata potrebno pregledati, izvršiti laboratorijske i druge pretrage koje će biti objektivan pokazatelj statusa životinje, i neophodno je da se pre i nakon operacije tačno pridržavate uputstava Vašeg veterinara. Nakon operacije, gde se otvara trbušna šupljina, vidljiva je postoperativna rana dužine oko 10-tak cm, pa će kuja biti mamurna narednih 24 sata. Nikako je nemojte hraniti na silu, osigurajte joj lako dostupnu vodu i ležaj u nekom mirnijem i toplom ćošku stana. Bolovi nakon zahvata su najčešće vrlo slabi, ali u dogovoru s Vašim veterinarom možete joj dati i analgetik za pse. Kako biste izbegli lizanje šavova, bilo bi dobro da pripremite plastični okovratnik, koji je napravljem upravo za pse s ciljem zaštite rana.

Kako biste pomogli u što bržen oporavku kuje, preporučila bih Vam posebnu medicinsku hranu za brži oporavak poput Vet Live konzervirane i granulirane hrane, koja predstavlja kompletnu dijetetsku hranu, formulisanu za nutritivni oporavak odraslih pasa, a namenjena je tretmanu jedinki čiji je organizam oslabljen specifičnim i nespecifičnim oboljenjima.

Naročitu pažnju obratite 3-5 dana nakon zahvata. Tada treba paziti da se rana ne inficira, da je kuja ne otvori grickanjem i lizanjem, jer se zbog zarastanja intenzivira svrab. Prvih sedam dana svakako biste trebali da joj omogućite mir i tišinu, a oporavak se završava po pravilu nakon 10-og dana, kada se skidaju šavovi rane.

Tokom oporavka, u slučaju bilo kakvih komplikacija ili primetnog narušenog zdravstvenog stanja životinje, savetujem da se obratite veterinaru koju je kuju lečio, jer je on najbolje upoznat sa njenim zdravstvenim stanjem.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs