Povratak

Parenje kuje pre sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam ženku staru 3 god. Kada je pravo vreme da je sterilisem, s obzirom da na početku nisam kad je trebalo. Da li moram da je pustim da se bar jednom pari pa onda ili ne? Hvala najlepše. Mirela
O: Razvoj kuje do polne zrelosti ne ispoljava se nikakvim posebnim znacima. Žensko štene se normalno razvija sve do sedmog meseca starosti, kad se kod većine ženki javlja prvo teranje. Ono se kod nekih kuja javlja i nešto ranije, ili češće nešto kasnije, i može biti jedva primetno, ili, obrnuto, veoma burno i izražajno.

Kinološkim propisima regulisana je i starost psa u kojoj je parenje dozvoljeno. Tako se patuljasti psi mogu pariti nakon 12 meseci starosti, srednje veliki psi nakon 15 meseci, a veliki psi nakon navršenih 18 meseci starosti. To je najniža starosna granica nakon koje je parenje dozvoljeno.

Budući da je Vaša kuja stara 3 godina ona može imati potomstvo, ali Vam ne preporučujem da je parite zato što je to "prirodno". Manje je prirodno jedanput dopustiti parenje i nakon toga očekivati da se više neće želeti da se pari. Osim toga, jedno parenje ne garantuje bolji zdravstveni status reproduktivnog sistema kod Vaše ženke. Bez obzira na parenje, kuja može oboleti od tumora materice i mlečnih žlezda, upale materice (hronični endometritis, akutni endometritis, pyometra...) i od drugih raznoraznih bolesti koje su u vezi sa polnim sistemom kuje.

Preporučuje se da se kuje, ukoliko su fizički zrele, kastriraju pre ili nakon prvog teranja. U opštoj anesteziji uklanjaju se oba jajnika, a u nekim slučajevima i materica (ovariotomija -ovariohisterektomija). Sterilizacija kuje se može obaviti u bilo kom životnom uzrastu.

Prednosti kastracije kuje su, osim što nema teranja odnosno krvarenja i neželjenog potomstva, u tome što kuja neće oboleti od neoplastičnih tvorevina polnih organa i mlečnih žlezda, kao i gnojnih upala materice (piometra).

Nedostaci kastracije kuje su te što su kuje nakon operacije sklone nakupljanju suvišnih kilograma, pa je potrebno stalno paziti na prehranu koja mora biti kvalitetna i po mogućnosti neka od light varijanti. Hranu je potrebno davati u određeno vreme i u određenoj količini, a zbog nakupljanja telesne težine može doći do diabetesa mellitusa (šećerne bolesti), kao i oboljenja lokomotornog sistema.

Prilikom same kastracije se mogu oštetiti nervi koji inerviraju mokraćni mehur ili mišići koji održavaju tonus sfinktera mokraćnog mehura, što se vrlo retko javlja, kao i kod nestručno obavljene kastracije postoji mogućnost stvaranja adhezija (priraslica).

Dodatne informacije o sterilizaciji kuje opširno smo pisali u tekstovima koji glase Pravo vreme za sterilizaciju ženke, Sterilizacija ženke, Prednosti sterilizacije i Priprema kuje za sterilizaciju/Totalna anestezija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs