Povratak

Lečenje ulceroznog kolitisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Mom psu, nemački patuljasti špic, je veterinar dao dijagnozu ulcerozni kolitis. Proteini su bili dobri i celokupna krv, samo je imala proliv, povraćanje i mučninu. Pije Imural, već godinu dana i kad popije lek nije joj dobro tj. oseća mučninu, krče joj creva, sme da jede samo hipoultra hranu. Zanima me kako se otkriva to oboljenjei sta sme da jede pas tada? Pozdrav, Nevena

P:
Ulcerozni kolitis (lat. colitis ulcerosa) je upalna bolest creva okarakterisana ponavljanim epizodama upale ograničene na sluzokožu debelog creva. Gotovo uvek uključuje završni deo debelog creva, rektum, a može se proširiti i na ostale njegove delove.

Ova bolest se najčešće dovodi u vezu s upalnim bolestima creva (IBD-Inflammatory Bowel Diseases). Kao posledica poremećaja u imunitetu obolele životinje, dolazi do infiltracije zida debelog creva upalnim ćelijama (histiocitima), što će prouzrokovati hroničnu dijareju.

Uzrok i patologija ove bolesti su još uvek nejasni, a njihovo lečenje empirijsko. Određena istraživanja su pokazala kako upala uključuje složeno međudelovanje niza činioca: nasleđene gene, imunološki sistem, mikroorganizme i okolne činioce. Strana tela (antigeni) u okolini mogli bi biti direktni uzrok upale ili bi mogli stimulisati obranu tela na upalni odgovor koji se nekontrolisano razbuktava. Veruje se kako imunološki sistem jednom "uključen" kod pacijenata s ulceroznim kolitisom nema sposobnost "isključenja".

Ulcerozni kolitis se primarno pojavljuje kod rasa kao što su bokser ili francuski buldog. Takođe, kod štenaca do prve godine starosti postoji veća mogućnost pojave ove bolesti.

Simptomi koji prate ovu bolest su:
- učestala i otežana defekacija,
- sluzava i krvava stolica,
- učestalo povraćanje,
- letargija,
- gubitak apetita,
- gubitak telesne težine,...

Ulcerozni kolitis se dijagnostikuje pomoću anamneze, kliničkog pregleda, tipičnog izgleda debelog creva za vreme endoskopske pretrage i rezultata analize tkiva (biopsija).

Lečenje obuhvata striktno sprovođenje dijete. Dijeta se treba provoditi specijalnim hranama preporučenim od strane veterinara, hranama koje:
- nemaju konzervanse i aditive,
- imaju visoki udeo proteina.

Takođe, u lečenju se koriste i anti-upalni lekovi koji kontrolišu upalu creva (npr. sulfasalazin i kortikosteroidi), a po potrebi se mogu koristiti i imunosupresivni lekovi.

U ponudi apoteke Pet centra možete pronaći granuliranu gastro hrana, koja sadrži jako malo masti u sebi, kao što je Gastro low fat od Royal Canina, kao i Hypoallergenic od Royala i od Vet Life-a, kao i Ultrahypo od Vet Life-a. Od meke hrane možete pronači hranu Dr. Clauders u konzervi sa konjetinom koja je takođe dobar izbor kod ove bolesti, jer ima jako malo masti u sebi, pa možete kombinovati ove dve hrane.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs