Povratak

Ostavljanje psa samog kod kuće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Kako sebi da pomognem, jer osećam užasnu grižu savesti jer ostavljam psa u stanu dok sam na poslu. Jako se loše osećam i dekocentrisana sam na poslu. Aleksandra
O: Nemojte sebe mučiti takvim mislima i brigama, jer mnogi vlasnici koji su u svojim kućama po čitav dan ne provode vreme sa svojim ljubimcima, jer nisu svesni koliko zapravo znači ljubimcu da posvete vreme u igri sa njim. Vi ste svesni toga i zato ono vreme koje ste kući pokušajte da na što kvalitetniji način provedete sa ljubimcem. Neki vlasnici su umorni nakon posla i izbegavaju da se maze sa ljubimcem, ali Vi nemojte, već mu po povratku sa posla posvetite pažnju mažeći ga i tepajući mu, što malim štencima izuzetno godi i dokaz je Vaše ljubavi.

Duge i aktivne šetnje sa štenetom, igranje sa njim i provođenje vremena u vaspitanju i dresuri psa neka budu Vaša svakodnevnica, nakon povratka s posla. Tokom ovih hladnijih dana nabavite štenetu neku od kabanica, jaknica ili pulovera za što ugodniju šetnju.

Psi su životinje čopora i društvo im je izuzetno važno. Međutim, posao i obaveze često nas udaljavaju od naših ljubimaca. Kako biste ga navikli unapred na svoje odsudstvo tokom dana, psa počnite da svakodnevno ostavljate samog u stanu, a vreme odsudstva produžujte postepeno. Pre odlaska, psa izvedite u šetnju i poigrajte se s njim. U stanu mu ostavite neku zanimljivu igračku kojom će se zabaviti u Vašoj odsutnosti. Možete ostaviti svom ljubimcu i upaljen radio i komad odeće koja ima Vaš miris na njegovom ležaju.

Svaki put kada se vratite, nagradite psa nekom poslasticom za pse.

U svakom slučaju, pravilna nega i briga za Vašeg ljubimca osiguraće optimalne uslove rasta, razvoja i suživota pa ćete svesti potencijalne negativne posledice na najmanju moguću meru.

O ostavljanju psa samog kod kuće pisali smo u tekstu Koliko vremenski pas može ostati sam u kući bez nadzora.

Podsećamo Vas da većinu odgovora na temu zdravlja i ostalim informacija o kućnim ljubimcima možete pronaći u našoj obilnoj bazi odgovora u rubrici „Pitajte veterinara“, na stranici Pet centra.