Povratak

Povraćanje žućkaste sluzi/Gastritis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam psa zlatnog retrivera. Star je 8 godina. Ujutro posle šetnje kad popije vodu povraća sluz, (danas je bilo žute boje), nekad je providne boje i oslabio mu je apetit. Molim vas za vas savet. Hvala unapred, Ivana
O: Povraćanje kod pasa uglavnom je posledica bolesti sistema za varenje, a povraćanje žute sluzi najčešće upućuje na gastritis. Gastritis je jedna od čestih bolesti koja prati naše ljubimce. Može biti akutnog ili hroničnog toka s akutnim napadima. Prati ga povraćanje i oslabljen apetit.

Gastritis predstavlja upalu želučanog zida. Upalni proces je difuzan i širi se u dubinu, pa može biti hemoragičnog, eksudativnog i nekrotičnog karaktera - u tom slučaju upalu sluzokože prati stvaranje krupoznih, odnosno difteroidnih membrana. Gastritis je samostalno oboljenje ili nastaje u okviru drugih bolesti, zaraznog ili nezaraznog karaktera.

Dodatne informacije o gastritisu možete pročitati u tekstovima koji postoje na našoj veb stranici, u okviru rubrike „Pitajte ljubimca“ – Pas povraća belu penu nakon obroka/Gastritis, Promena sluznike želuca – Gastritis, Gastritis/Dijetalna ishrana – intestinal hrana i Hronični gastritis.

Mesožderi povraćaju češće od drugih vrsta životinja, pa kod njih tek učestalo povraćanje znači bolesno stanje. Povraćanje je refleksno, odnosno posledica nadražaja iz ždrela, jednjaka i želuca. Međutim, povraćanje se može javiti i kao popratni simptom nekih drugih bolesti (zastoj bubrega ili jetre, kod piometre, pankreatitisa, adisonove bolesti, trovanja, ketoacidoze i sl.).

Pojava koja je slična povraćanju je regurgitacija, a ona označava izbacivanje sadržaja iz jednjaka. Javlja se kao posledica gubitka tonusa jednjaka, što uzrokuje njegovo proširivanje (megaoesophagus) i stvaranje ''džepova'' u kojima se akumulira hrana. Zbog nemogućnosti da se sadržaj potisne dalje u želudac, nedugo nakon obroka dolazi do izbacivanja, što se lako može zameniti sa povraćanjem. Regurgitirani sadržaj je nesvaren, obično tubularnog izgleda, a površina mu je uglavnom prekrivena sluzavim omotačem.

Koji je pravi uzrok povraćanja kod Vašeg ljubimca, može otkriti isključivo veterinar koji će najpre obaviti klinički pregled (kompletna krvna slika, biohemija krvi, RTG-snimka ili UZV...).

Savetujem Vam da psa prema preporuci veterinara hranite specijalnom medicinskom hranom za pse iz linije RC VetDiet, Alleva, kao i Dr. Clauder’s Special Diet Intestinal namenjenom za pse s gastrointestinalnim problemima. Navedene "intestinal" hrane osiguravaju visoku svarljivost tokom uspostavljanja normalne gastrointestinalne funkcije i dodatnu količinu topivih vlakana koja će biti razgrađena do masnih kiselina kratkih lanaca, koje će ipak hraniti kolonocite (crevne ćelije) i pomoći uspostavljanju normalne crevne flore. Belančevine koje sadrži intestinal hrana su visokosvarljive, snižen je nivo masti, ugljeni hidrati su takođe visokosvarljivi, pa je povečan nivo rastopivih vlakana i elektrolita.