Povratak

Ascites - sakupljanje tečnosti u trbušnoj šupljini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj pas ima tečnost, tj. vodu koja se nakuplja u stomaku, pije lasix, malo se smanji, pa se poveća, s obzirom na problem sa srcem nije preporučena drenaža, pa me zanima da li postoji još neki lek koji bi izbacio tu vodu. Hvala unapred, Irena
O: Ascites predstavlja abnormalno sakupljanje tečnosti u trbušnoj šupljini. Zapremina tečnosti može biti vrlo mala ili značajnija, a posledično dovodi do povečanja obuma stomaka. Ascites nastaje isticanjem tečnosti u trbušnu šupljinu iz krvnih nerava, limfnih nerava ili unutrašnjih organa. Ascites je uzrokovan hipoalbuminemijom ili smanjenim nivoom albumina u krvnim nervuna kod ozbiljnih jetrenih bolesti, bolesti srca i perikarda, traume, peritonitisa, poremećaja u zgrušavanju krvi, bolesti limfnih organa, obstrukcija jetrene ili kaudalne vene, tumora.

Ascites je kompleksan zdravstveni problem, a naročito jer je simptom oboljenja, a ne uzrok. Iz toga razloga u rešavanju problema se pristupa iz nekoliko smerova. Najpre je potrebno uraditi kompletan klinički pregled, kompletnu krvnu sliku i biohemiju krvi, identifikovati o kakvom se sadržaju radi (identifikacija ćelija sakupljene tečnosti),...

Najvažniji faktor u lečenju ascitesa je određivanje brzine razvitka ascitesa i kliničko zdravstveno stanje ljubimca. Ako se ascites sporo razvija, a ljubimac relativno dobrog zdravstvenog stanja, hitno lečenje, po pravilu, nije potrebno. Međutim, ukoliko se ascites brzo razvija, često je povezan i sa slabošću ljubimca, pa je u tom slučaju neophodna hitna poseta veterinaru.

U zavisnosti od stanja, acites se leči na nekoliko načina:

Terapeutska punkcija trbušne šupljine - velika količina tečnosti u trbušnoj šupljini vrši pritisak na dijafragmu što dovodi do otežanog disanja. Međutim, kod ovog zahvata nije poželjno u potpunosti ukloniti svu sakupljenju tečnost, jer navedeno dovodi do suprotnog dejstva - gubljenje prevelike količine tečnosti dovodi do promena u homeostazi tečnosti i šoka. Iz toga razloga potrebno je ponoviti punkciju.

Diuretici - lekovi koji podstiču izlučivanje vode iz tela. Tečnost se izlučuje putem urina. Međutim, diuretici su delotvorniji u uklanjanju tečnosti iz mekih tkiva, ali ne i iz telesnih šupljina, pa iz tog razloga imaju i ograničavajuće dejstvo u slučajevima ascitesa. U tu svrhu se najčešće propisuje Fursemid ili Lasix.

Nadoknada kiseonika je neophodna kod onih životinja kod kojih je otežano disanje. Nadoknada se vrši sve dok se deo tečnosti iz trbušne šupljine ne ukloni.

Nagli nastup ascitesa ponekad zahteva intravenoznu nadoknadu tečnosti, kako bi se održala perfuzija tkiva i lečio šok životinje. Ako se utvrdi nizak nivo ukupnih proteina (usled niskog nivoa albumina u krvi), daju se koloidne tečnosti (tečnosti koje povećavaju osmotski pritisak plazme), kako bi se usporilo stvaranje tečnosti u trbušnoj šupljini.

Ako se posumnja na infekciju, intravenozno se daju antibiotici, što zavisi od konačne dijagnoze. Ascites uzrokovan infekcijom je situacija koja zahteva hitan hirurški zahvat.

Nadam se da sam Vam donekle približila problematiku, međutim o mogućnostima lečenja i prognozi moraćete da razgovarate sa Vašim veterinarom ili se obratite nekoj najbližoj veterinarskoj klinici ili Fakultetu veterinarske medicine u Beogradu, gde će kolege moći da naprave potrebne pretrage i pokušati da preduzmu sve što je u njihovoj moći, kako bi pomogli Vašem ljubimcu.