Povratak

Držanje i parenje mladog mužjaka i ženke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo dva psa rase Cavalier. Jedan je mužjak starosti devet meseci, a drugi je ženka starosti pet meseci. Mužjak najčešće u jutarnjim i večernjim časovima "naskače" na ženku. Strašno mi je za gledati jer je ona još mala, ali pošto nismo po ceo dan sa njima, ne možemo da iskontrolišemo svaku situaciju u kojoj je on "naskočio" na nju jer su stalno zajedno. Zanima me da li može da je povredi i kako to može da utiče na nju? S obzirom da je još mala, nije imala teranje, ali očekujemo da će i to doći kroz mesec, dva dana... Da li je neophodno da sada dok još nije u teranju budu razdvojeni zbog njegovih seksualnih potreba? Hvala na odgovoru, Olivera
O: Nagon za parenjem spada u najjače nagone u životinjskom svetu, jer se na taj način životinje reprodukuju.

Pubertet ili polna zrelost ženki je momenat kada ženka prvi put ispoljava estrus (polni žar, gonjenje, teranje), a to se kod kuja dešava sa 6 do 24 meseca starosti (prosečno 9 do 10), što zavisi pre svega od rase, a zatim i od spoljašnjih faktora kao što su ishrana, fotoperiod, prisustvo mužjaka itd. Manje rase pasa mnogo ranije sazrevaju od većih rasa pasa i kod njih se estrus može očekivati već sa 6 do 10 meseci, dok je pojava estrusa kod većih rasa pasa sa 18 do 24 meseca.

Pubertet ili polna zrelost u mužjaka javlja se sa 6 meseci starosti, iako mužijaci već sa 4 meseca starosti naskakuju svoje vršnjake što predstavlja samo “psihički” nagon, jer štene u ovom dobu nije polno zrelo za oplodnju.

Prvo teranje može biti slabije, jedva primetno, a može se desiti i potpuno obrnuto, veoma burno i izrazito teranje.

Imajući u vidu da će ženka uskoro imati prvo teranje, koje može i da promakne vlasniku (tihi estrus), najpouzdanije je razdvojiti pse kada Vi niste prisutni da ne bi došlo do povrede ženke ili neželjenog parenja.

O prvom teranju kuje pisali smo u tekstovima Teranje kuje – pravilni vremenski intervali, Raspored ciklusa kuje (lažno teranje), Prvo teranje i Polni ciklus kuje i prvo teranje.

Uopšteno o parenju možete pročitati u već objavljenim tesktoma na našoj veb stranici koji glase Parenje kuje, Parenje, Optimalna dob za parenje i Kada početi sa parenjem.