Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li prema težini od 8кg, štene može slobodno dobijati 4 tbl. Trixie ProFit sa kalcijumom? Hvala puno. Nela
O: Trixie tablete za pse ProFit sa kalcijumom je dopunska hrana za pse koja u svom sastavu sadrži kvasac, morske alge, biljni sporedni proizvodi, mleko i mlečne proizvode, vitamine i minerale.

Analitički sastav ovog proizvoda čini sirovi protein (8.10%), sirova masnoća (0.60%), sirova vlakna (2.90%) i sirovi pepeo (62.60%). Trixie tablete za pse ProFit doziraju se po 2 - 3 tablete za manje pse, do 8 tableta za veće pse po danu.

Kalcijum i fosfor su esencijalni minerali u telu. Zajedno delujući održavaju pravilan rast i strukturu koštanog sistema. Njihove dnevne potrebe variraju zavisno od starosti i stanja organizma psa. Manjak ili višak jednog i drugog minerala može dovesti do problema u koštano - zglobnom sistemu, posebno kod mladih pasa. Iz toga razloga je vrlo važno da se kalcijum i fosfor uzimaju tj. unose putem hrane u pravilnim količinama. Problemi zbog manjka kalcijuma i fosfora se danas retko javljaju jer se psi uglavnom hrane gotovom granuliranom hranom u kojoj je njihov odnos tačno izbalansiran. Kada se problemi ipak jave onda je to najčešće zato što vlasnici hrane pse sa hranom koju sami pripremaju ili zato što daju previše dodataka ishrani, posebno kod mladih štenaca koje karakteriše intezivan rast.

Dodavanje kalcijuma se ne preporučuje kod pasa koji se hrane gotovom (dehidriranom) komercijalnom hranom. Prevelike količine kalcijuma mogu itekako štetno delovati na razvoj zdravog skeleta. Za razliku od odraslih pasa, izgleda da štenci imaju još nerazvijen mehanizam za regulisanje apsorpcije kalcijuma iz hrane. To može dovesti do apsorpcije i zadržavanja više kalcijuma nego što je potrebno, posebno ako je njegova količina u ishrani visoka. Višak kalcijuma može uzrokovati skeletne deformacije ili manjak nekih drugih minerala poput cinka. Prema novijim studijama smatra se da postoji direktna veza između nastanka displazije kukova, hipertrofične osteodistrofije i osteohondritisa disekansa i preteranog dodavanja kalcijuma.

Ishrana hranom koja ima premalo kalcijuma je jednako problematična. To se posebno odnosi na hranu pripremljenu kod kuće. U takvim slučajevima koštano - zglobni sistem mora osigurati dovoljnu količinu kalcijuma za druge delove tela pa posledično dolazi do nastanka krhkih, lomljivih i deformiranih kostiju.

U svakom slučaju, ako psa hranite kvalitetnom suvom hranom, koja već u sebi sadrži sve potrebne vitamine i minerale, ne preporučuje se dodavati druge dodatke, nezavisno od toga da li se radi o velikoj ili maloj rasi.

OZNAKE: