Povratak

Dnevna količina Pedigree hrane za štene

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koja dnevna količina hrane pedigree junior u želeu je potrebna štenetu jorkija od osam nedelja? Moja Mrvica ima 2 meseca i 5 dana, imala je problem, ne odgovaraju joj granule (Royal) i veterinar nam je preporučio "žele kesice" pedigre. Kesice su od 100g i ona tu količinu može da pojede u toku dana (hranim je 4 puta dnevno), samo nikako ne mogu da znam koliko smem da joj dam. Njen otac Jorki je 1,8 kg težak, a mama Maltezer oko 2kg. Srdačan pozdrav, Hvala
O: Za izračunavanje potrebne količine hrane za Vašeg psa može Vam poslužiti tablica koja se nalazi na poleđini kesice. U njoj je navedena preporučena doza koju bi trebali da date psu tokom 24 sata, a koja će zavisiti od starosti i od očekivane telesne težine odraslog psa. Kod šteneta starog 2-5 meseca potrebno je tu količinu hrane podeliti na tri dela odnosno tri obroka, a već od šestog meseca starosti mogu preći na dva obroka dnevno.

Pedigree Pouch Junior Piletina je vlažna hrana namenjena štencima od 1 do 12 meseca starosti.

Tablica sa preporučenim količinama zasniva se na težini i starosti psa, i označena je i na svakom originalno pakovanju hrane.

- 3kg - 4 ned = 1/2 kesice; 6 ned = 2 kesice; 3 mes = 3 kesice; 6 mes = 3 1/2 kesice;
- 5kg - 4 ned = 2 kesice; 6 ned = 3 1/2 kesice; 3 mes = 4 kesice; 6 mes = 5 kesica;
- 10kg - 4 ned = 2 1/2 kesice; 6 ned = 4 1/2 kesice; 3 mes = 6 kesica; 6 mes = 8 kesica;
- 15kg - 4 ned = 3 1/2 kesice; 6 ned = 6 kesice; 3 mes = 9 1/2 kesice; 6 mes = 11 kesica.

Patuljasti jorki dosiže visinu od 15 - 17 cm, težinu do 3,2 kg, dok jorki normalne veličine može imati visinu do 21 cm i težinu do 7 kg.

Individualne potrebe pasa se mogu razlikovati od ovih preporuka zavisno od nivoa aktivnosti, rase i starosti.

Ako dajete Pedigree hranu iz kesice zajedno sa suvom hranom, potrebno je korigovati preporučene količine oba proizvoda, tj. prepoloviti preporučenu količinu.

O ishrani psa pedigre hranom pisali smo u Ishrani psa Pedigree hranom.

O pravilnoj ishrani jorkširskog terijera možete opširno pročitati u tekstu koji glasi Jorksirski terijer/Yorkshire terrier – karakteristike i život u stanu.