Povratak

Trovanje psa tabletom protiv moljaca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Moj pas je pojeo jednu od raid tablete protiv moljaca. Aktivni sastojci su 0.186% empantrin i acetato di 4-terc-butilcikloesil. Iako ne pokazuje nikakve spoljne reakcije trenutno (povraćanje ili letargiju ili neke tako agresivne znakove), možete li mi reći da li trebam čekati da se simptomi jave pre nego što pozovem veterinara? Takođe da li trebam izazvati povraćanje ili možda joj bolje dati hranu? Molim vas pomozite. Hvala
O: U slučaju da ljubimac pojede, ili čak lizne, neku od sredstava koji se koriste u domaćinstvu, a koji sadrže hemijske materije, moguće je da dođe do reakcija trovanja i u tom slučaju treba odvesti psa kod veterinara.

O reakciji organizma i oporavku nakon uzimanja toksičnih materija pisali smo u tekstovima Trovanje omekšivačem za veš i Oporavak psa nakon trovanja.

Bez obzira što Vaš pas ne pokazuje reakciju na trovanje u ovom trenutku može se desi da ih kasnije bude. U takvim situacijama za izazivanje povraćanja koristi se 3% hidrogen, ali samo ukoliko ste odmah primetili da ju je pojeo.

Ali ukoliko je prošlo izvesno vreme trebalo bi da ljubimca odvedete kod veterinara, koji će se pobrinuti za dobrobit životinje.

O postupku prilikom trovanja psa možete pročitati u tekstu koleginice Mirjane Pejčić, dr. vet. ved., Postupak u ambulanti pri sumnji na trovanje/Uloga veterinarskog tehničara.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs