Povratak

Šar pej i život napolju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Da li šar pej može da se drži u kući ili može da bude napolju u boksu? Ako može da bude napolju, da li može da bude u boksu po zimi ili mora da bude u zatvorenom prostoru? Pozdrav, Aleksandra
O: Šar pej je rasa koja svojim izgledom nikoga ne ostavi ravnodušnim. Ima izražene kožne nabore, koji su naročito dobro razvijeni kod mužjaka. Pošto je koža najviše razvijena na glavi, oči ovog psa uopšte ne dolaze do izražaja, malene su i sakrivene u naborima. Pas je uvek jednobojan, kratke dlake. U predelu grebena mogu dostići visinu od 45 do 50 cm, a težinu do 24 kg, što ga svrstava u srednje (medium) rase pasa.

Period odrastanja šteneta je veoma osetljiv i tada bi trebalo posebnu pažnju posvetiti pravilnoj, uravnoteženoj ishrani, dobrim higijenskim uslovima, redovnoj vakcinaciji i uz puno ljubavi i strpljenja početi sa osnovnom obukom.

Štene je najbolje hraniti optimalno izbalansiranim hranama premium i superpremijum kvaliteta, namenjenim kategoriji junior i - u Vašem slučaju - medium rasama pasa. Pripremljene su kao suva dehidrirana hrana i vlažna hrana (konzerve). U našoj ponudi možete naći različite proizvođače hrana premium i superpremijum kvaliteta (Royal Canin, Brit Care, Alleva, Trainer, Cibau, Rustican).

Zbog specifičnosti kože, psi rase Šar pej su predisponirani za pojavu dermatoloških problema. Zato je neophodno od najranije mladosti psa voditi posebnu brigu o nezi krzna. Neophodno je pridržavati se pravila o kupanju psa (koristiti blage šampone, što ređe), redovno primenjivati preparate koji suzbijaju ektoparazite.

Higijena kožnih nabora mora biti temeljna. Svakodnevno ih možete čistiti navlaženom pamučnom krpicom, a zatim dobro osušiti. Šar pej može imati i problema sa čestim upalama očiju, pa je neophodno svakodnevno održavanje higijene specijalnim sredstvima.

Ova rase se može bez problem držati u zatvorenom prostoru, jer imaju kratku dlaku i ne linjaju se puno. Lako se prilagođavaju životu u stanu, ali se onda morate naviknuti na neprijatan miris i izvoditi ga češće u šetnju.

Sar pej je idealan pas za dvorište i može boraviti napolju, ali onda mu morate obezbediti kućicu ili boks, gde će moći da se odmori, kada osete potrebu za tim.

O idealnoj kućici za psa pisali smo u tekstovima Psi koji žive u dvorištu/kućica za psa, Pravilna kućica za psa i Pravilna kućica za psa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs