Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Pas mi ima crve u oku. Slučajno sam primetio jer na svetlu ima sivu mrlju na sredini oka. Dao sam joj tabletu protiv crva i treba da ponovim za sedam dana. Više me brine ta siva mrlja na oku, šta da radim u vezi toga? Čitao sam da je to ulkus, kako ga izlečiti? I treba li fizički da joj izvadim te crve, u Čačku mi je veterinar rekao da je dovoljna ova tableta što joj je dao. Hvala, Željko
O: Očni crv (Thelazia callipaeda) je nematoda koja živi ispod trećeg očnog kapka u konjuktivalnoj vreći i suznom kanalu.

Očni crv je parazit valjkastog oblika beličaste boje dužine od 5-20mm. U oku psa može se naći ređe pojedinačno, a češće u grupicama od po destak pa do tridesetak jedinki.

Ispod trećeg očnog kapka se razvija prvi stadijum larve. Sledeći domaćin je muva koja se hrani suzama pa na taj način unosi i larvu ovog parazita koja prelazi kroz drugi i treći stadijum u organima muve. Posle mesec dana larva prelazi u usni aparat muve. Iz usnog aparata muve larva dolazi u oko psa. U oku psa se iz četvrtog stadijuma razvijaju odrasli oblici parazita.

Parazit živi ispod trećeg očnog kapka i suznom kanalu, vrlo ga je teško uočiti ako se ne podigne treći očni kapak. Usled prisustva parazita dolazi do inflamacije trećeg očnog kapka, a ako je parazit duže vremena proveo u oku i do zadebljanja trećeg očnog kapka. Simptomi bolesti zavise od broja parazita i vremena koje je parazit proveo u oku, a najčešći su to svrab oka, crvenilo, pojačana lakrimacija, tako je oko oka dlaka uleplena i vlažna. Prisustvo parazita dovodi njačešće do konjuktivitisa, fotofobije, a u težim slučajevima i do ulkusa na rožnici.

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom.

Telazioza se leči mehaničkim uklanjanjem crva iz oka, u lokalnoj anesteziji ili sedaciji te aplikacijom spot-on pripravaka ili tableta koji deluju na Thelazia callipaeda.

Kao potporna terapija koriste se antibiotske kapi za oči.

U slučaju pravovremene dijagnostike i preduzetog lečenja, prognoza je u pravilu povoljna.

S obzirom na sve pomenute promene preporučujem Vam da se posavetujete sa svojim veterinarom o daljem toku lečenja Vašeg psa.

OZNAKE: