Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li je dobro da se psima, koji boluju od išijasa, daju tablete protiv bolova. Neki veterinari su za to, a neki kažu nikako, zato što psi kad nemaju bol ne umeju da se čuvaju, već prave pokrete koji mogu da pogoršaju stanje. Od ove dve škole - dva mišljenja - ne mogu da se odlučim, i ne znam kako da postupim jer je problem koji moj pas upravo ima za mene novost. Unapred hvala na savetu. Maja
O: Išijas je bolest ishijadičkog nerva (nervus ischiadcus). To je najduži nerv u telu, a sastavljen je od pet manjih nerava koji izlaze iz lumbosakralnog dela kičme i spušta se niz noge, gde se grana u manje nerve.

Uzrok boli u zadnjem delu leđa i zadnjim nogama može imati niz uzroka koji se uopšteno mogu podeliti u dve kategorije, a to su bolesti mišićno-koštanog sistema i bolesti kičme.

Sve one mogu da utiču na povremenu ili dugotrajnu, blažu ili naglašenu sliku upale, odnosno degenerativnih promena na samom nervu.

Izuzev ako je bol uzrokovana ozbiljnim i teškim poremećajem, oporavak je relativno brz.

Oba veterinarska mišljena su u pravu, ali stepen bola indikuje primenu terapije ili ne.

Savetujem Vas da uradite detaljniju dijagnostiku koja će Vas opredeliti i odrediti hitnost terapije, i samim tim ukazati na potrebu davanja lekova protiv bolova.

OZNAKE: