Povratak

Crne tačke na mlečnim žlezdama/Mitiseri

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam ženku japanskog čina staru 4 godine. Ona na bradavicama ima nešto kao mitisere, pa me interesuje da li je moguće da su mitiseri,posto kada iscedim to izadje ali u nekom tvrdom obliku.
O: Komedoni nastaju pri pojačanoj proizvodnji masnoće (sebuma) kože kada izlazni putevi folikula lojnih žlezda orožnjaju. Naseljavanje komedona bakterijama izaziva upalu folikula i okolnog tkiva.

Aktinički komedoni kod pasa javljaju se u vezi s hroničnim solarnim dermatitisom (upalom kože zbog osetljivosti na sunce). Sindrom je neuobičajen, ali i viđen često kod izlaganja suncu.

Najčešće su to upaljeni i prošireni folikuli dlake, koji sadrže tamni, keratinizirani i sirasti sadržaj. Javljaju se po trbuhu, naborima sa strane, unutrašnjosti bedra, na gornjoj strani njuške.

Tretiranje komedona se vrši preparatima za ljudske akne, kombinacijom hlorheksidina i mikonazola, izopropilnim alkoholom ili benzoil peroksidnim gelom jednom do dva puta dnevno dok komedoni ne nestanu (kroz 2 do 3 nedelje). Pomaže i aplikacija A vitamina.

Samo komedoni su kozmetički problem i, ukoliko nema sekundarne infekcije, lako se kontrolišu rutinskom simptomatskom terapijom.

Svaka promena na koži iziskuje dermatološki pregled na osnovu koga se procenjuje da li se radi o patološkom procesu tj. infekciji ili ne.

Ukoliko se crne tačke nalaže na koži mlečne žlezde ne bi trebalo da ih sami sanirate, tj. cedite, jer možete napraviti još veći problem.

Savetujem Vas da se obratite nekoj od veterinarskih klinikakako bi se uradio specijalistički pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs