Povratak

Ubrzano disanje šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Moj ljubimac star bernandinac je četiri meseca. Sve je u redu bilo do danas. Od jutros ubrzano diše i dahće, a nije imao nikakav fizički napor. Temperatura mu se kreće oko 39. Nije raspoložen i veseo kao inače, uglavnom leži. Jede skoro kao i obično. Da li znate šta se sa njim dešava i kako da mu pomognem jer me to ubrzano disanje i dahtanje kao i apatija u kojoj je danas bas plaši. Nema dežurnog veterinara i do ponedeljka nisam u mogućnosti da ga odvedem kod nekog, a ne bih napamet da mu dajem bilo kakve lekove. Hvala, pozdrav!
O: Ubrzano disanje štenaca se najčešće smatra normalnim - fiziološkim. Naime, sve vrednosti trijasa (temperatura, puls, disanje) su u odnosu na odraslog psa povećane. Tako, normalni (fiziološki) parametri za štence velikih rasa pasa se kreću: temperatura 37,5 - 39°C (odrastao pas 37,5 - 38,5°C), puls 110-130 (odrastao pas 60-80), disanje 15-30 (odrastao pas 10-20).

Prema određenim veterinarskim priručnicima, brzina disanja štenaca može se povećati i dvostruko, u odnosu na frekvenciju disanja odraslog zdravog psa, a da i dalje ostane u okvirima zdravog mladog ljubimca.

Kako ljubimac bude rastao, frekvencija disanja, kao i ostale vrednosti trijasa, polako će se smanjivati, odnosno doći će u okvire i granice vrednosti trijasa za odraslog zdravog psa.

Međutim, ubrzano disanje može za uzrok imati i neke od zdravstvenih poremećaja - različiti poremećaji u rastu i razvoju pojedinih organa i organskih sistema, problemi u vezi sa disajni sistemom, srce i krvi i nervni sistem,...

Stoga, ako i dalje niste sigurni u zdravlje svog ljubimca, savetujem Vam da izmerite frekvenciju disanja svog ljubimca i da ga odvedete kod veterinara. Isti će, nakon temeljno uzete anamneze i kliničke pretrage, moći da utvrdi ozbiljnost situacije, odnosno, odgovoriti Vam preciznije na Vaša pitanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs