Povratak

Terapija kod pankreatitisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Osim dijete, koja je terapija najbolja za lečenje pankreatitisa. Mislim na antibiotik i sastav infuzije. Hvala puno, Gordana

О:
Pankreatitis ili upala gušterače je ozbiljno oboljenje. Uzroci upale su različiti, najčešći su nepravilna prehrana, davanje određenih lekova, opstrukcija izvodnog kanala pankreasa, trauma, ali su mogući i drugi uzroci od kojih neki nisu sasvim razjašnjeni.
Pankreatitis se najčešće javlja kod pasa srednje životnog uzrasta, gojaznih i to najčešće nakon konzumiranja masnog obroka.

Budući da uzroci nastajanja upale gušterače do danas još nisu u potpunosti razjašnjeni, vrlo je važno izbegavati faktore koji povećavaju rizik od nastajanja te bolesti, a to su debljina, prehrana sa masnom hranom, pothranjenost, fizička trauma, upotreba određenih lekova, različiti toksini...

Terapija se sastoji u nadoknađivanju izgubljene tečnosti i elektrolita i u određivanju strogog posta, jer se pankreatitis ne leči antibioticima, pošto oni ne mogu delovati na žlezdano tkivo. Nakon oporavka veliku pažnju moramo posvetiti pravilnoj ishrani.

Psima treba davati hranu koja obiluje ugljenim hidratima, a oskudeva mastima (uglavnom dobro raskuvani pirinač). Od belančevina dolazi u obzir seckano krto goveđe ili ovčje meso i mlečno-kiseli proizvodi. Životinje treba hraniti nekoliko puta na dan u malim obrocima. Masna hrana pogoduje recidivima i stoga je treba izbegavati.

U veterinarskim apotekama, u sklopu naših prodavnica imate u ponudi i posebne veterinarske dijete, koje su namenjene psima sa poteškoćama u radu gušterače, poput RC VetDiet Canine Gastro Intestinal Low Fat hrane. Uz pomoć takve hrane, uz niski procenat masti, gušterača se ne opterećuje i upala se polako smiruje.

Ukoliko u vrlo kratkom roku ne uočite nekakav napredak u zdravstvenom stanju Vaše ljubimice, svakako Vam savetujem da posetite Veterinarski fakultet u Beogradu, gde će stručno osoblje

Više o pankreatitisu možete pročitati u tekstu Poremećaj funkcije pankreasa/Pankreatitis i Preporuka ishrane kod pankreatitisa.

Želimo Vašem ljubimcu što brži oporavak!

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs