Povratak

Ranjavanje psa puškom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Izgubila sam psa (labradora) starog 7 godina juče. Kad sam se vratila sa posla videla sam da joj desno oko jako krvari, shvatila sam da će sigurno ostati bez oka jer je prizor bio užasan. Pošto živim u selu u kom imamo samo jednog veterinara sačekala sam da dođe sa terena i odvela psa kod njega. Pas je dobio tri injekcije, protiv infekcije, prečišćavanja, bolova. Rečeno mi je da se pas nije mogao sam udariti niti je postojao sukob između dva psa već da ju je neko udario nekim predmetom ili čak puškom pucao. Posle dva sata na leđima joj se pojavio otok i krvarenje postepeno.. Kako sam se uplašila otišla sam kod veterinara koji je rekao da to ne treba da se dešava i da stavimo tampon kako bismo zaustavili krvarenje. Mi smo menjali zavoje stavljali gaze preko noći ali krvarenje nije stalo.. Ujutru kad sam se probudila ona je bila mrtva. Ležala je i videla se mokraća što predpostavljam nije mogla da ustane i obavi nuždu. Primetila sam ja preko noći da teško ustaje i kao da nije imala snage. Preživela je trovanje pre par godina, nije mi jasno u čemu je sad bio problem. Da li je veterinar dao pogrešne injekcije, ubod u pogrešno mesto. Ne shvatam, molim vas mi dajte vaše mišljenje. Psa smo zakopali u dvorište. Jasna
O: Jako nam je žao zbog uginuća Vašeg ljubimca.

Nažalost bez obdukcije nikada nećete biti sigurni da li se radilo o nestučnosti veterinara ili je zaista bilo prekasno za bilo kakvo reagovanje od strane stručnog lica, što je naravno moguće.

Ponekad može doći usled veoma progresivnog razvitka simptoma, posebno u situacijama kao što je trovanje ili povrede nastale vatrenim oružjem, gde su minuti presudni.

Nažalost, povređivanje životinja puškom kod nas još uvek nije retkost, pa većina veterinara ima iskustva u tom smislu. Postupak sa životinjom odnosno povredom zavisi od lokacije metka. On se ponekad može zaustaviti na mestu sa kojeg ga je veoma teško ukloniti, poput pluća, a ponekad ne ode duboko i ostane u tkivu ispod kože.

U većini slučajeva povredu, iako je mala, ne treba prepustiti slučaju. Ukoliko Vaš pas izbegava nagle pokrete to je zapravo pokazatelj da ga na određenom mestu boli. Pri mirovanju on izbegava pokrete koji bi uključivali bolno mesto. U svakom slučaju, pas se u tom slučaju hitno vodi veterinaru, jer se jedino rendgentskom pretragom može utvrditi pozicija metka i nakon toga potrebne mere.

Inače, pas može, u zavisnosti od mestu gde se zaustavio metak, da ga nosi u sebi čitav život, manje-više bez poteškoća. Početna reakcija će biti upalna, a nakon toga organizam nastoji da metak izoluje. Ipak najbolju procenu bi trebao dati veterinar.
Nažalost ne postoji nikakva mogućnost da se tačno utvrdi uzrok smrti ili stručna greška Vašeg veterinara ukoliko se ne uradi obdukcija psa.

Ako se odlučite za tu opciju, možete kontaktirati katedru za patologiju Fakultet Veterinarske Medicine u Beogradu.