Povratak

Obeležavanje teritorije kod kastriranog psa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Ima psa rase lagotto romagnolo starog tri god, prošle godine u oktobru sam ga kastrirao. Imao sam neke informacija da će prestati sa "obeležavnjem teritorije" kad iz njega izađe sav testosteron, a koliko su mi rekli da to traje nekih tri meseca i da će posle toga prazniti bešiku kad dođe za to vreme. Ali smo danas išli u šetnju i primetio sam da je na jedno desetak mesta "obeležio teritoriju". Sad me zanima da li je to normalno ponašanje (posto je kastriran) ili je nešto drugo u pitanju, hvala unapred. Dušan
O: Psi koriste telesne mirise kako bi međusobno komunicirali. Tako, i Vaš ljubimac pokušava na ovaj način da komunicira s Vama i s okolinom.
Postoje mnogi razlozi zašto Vaš ljubimac označava teritoriju.

Tako, neki ljubimci označavaju teritoriju pogotovo kada njihovi vlasnici donesu neke nove predmete u prostor u kojem ljubimci žive. Na takav način ljubimci označavaju svoju teritoriju, kao i sve nove predmete u njemu. Tako, nije neobično da ljubimci "označe" gume na autu u dvorištu svoje kuće, stvari od gostiju ili same goste.

Smatra se da ljubimci imaju pojačanu potrebu za označavanjem u slučajevima kada se osećaju nesigurnima, kao i u slučajevima kompleksne okoline. Kompleksnom okolinom mogu se smatrati porodice s više ljubimaca ili prostori u koji dolaze i prolaze mnogi ljubimci, menjaju se vlasnici, često dolaze nove stvari s novim mirisima, dolazak bebe u kuću,...

U rešavanju ovog problema za početak bi trebalo utvrditi da li ljubimac označava teritoriju ili jednostavno ima češću potrebu za uriniranjem. Naime, ako se radi o većim količinama urina verovatno je reč o učestaloj potrebi ljubimca za uriniranjem pa bi stoga bilo potrebno da sa ljubimcem posetite veterinara kako bi mogao da pregleda ljubimca i da utvrdi njegov zdravstveni status.

Ako je ipak reč o označavanju teritorije, najčešće se započinje s nadgledanjem ljubimca tokom normalnih dnevnih aktivnosti u kući. Naime, potrebno bi bilo "uhvatiti ljubimca na delu" i uz glasnu naredbu zaustaviti ga u pokušaju označavanja teritorije. Pritom trebalo bi izbegavati bilo koji oblik kažnjavanja i za svako "pozitivno" reagovanje ljubimca nagradite ga poslasticom. Takođe, u prostoru mu osigurajte mesto gde će ljubimac moći da obavlja nuždu.

Takođe, nemojte zaboraviti pritom temeljno da očistite prostor u kojem je ljubimac već mokrio, a sve kako biste dodatno uklonili postojeći miris urina koji ujedno može predstavljati "okidač" za ponovno uriniranje po stanu.

U rešavanju ovog problema mogli biste se obratiti i udruženjima za odgoj i edukaciju pasa. Naime, stručnjaci na području odgoja pasa, kao i edukacije vlasnika oko odgoja i ponašanja istih, s velikom dozom uspešnosti ispravljaju različite oblike poremećaja u ponašanju ljubimaca pa Vas mogu posavetovati na koji način da sprečite i ispravite neželjeno ponašanje ljubimca u budućnosti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs