Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam labradora starog 11 godina ima povećane vrednosti uree i kreatinina a eritrociti su mu 1,74. Veterinar je konstatovao da boluje od uremije, pre mesec dana je uspešno lečen od toga, međutim od prekjuče su rezultati počeli da se pogoršavaju, verovatno grešim u ishrani, pa sam mislio da vam se obratim za savet. Hranim ga Happy dog granulama za uremična stanja Sano N svaki treći dan, a ostalim danima mu pečem jetru ili piletinu u koju stavljam prasak Ipakitine po savetu veterinara. Očigledno negde grešim, čim su mu rezultati ponovo krenuli na loše. Molim vas za mišljenje i savet o ishrani, i kako da mu krvnu sliku vratim u normalu, pošto sam čuo da je to najbitnije da bi mu se produžio vek, koliko je to moguće. Hvala unapred, Vladimir iz Kruševca
O: Pre svega, treba naglasiti kako dijeta ima veliku važnost u lečenju problema sa bubrezima. Uopšteno se sprovođenje lečenja može podeliti u dve faze.

U prvoj fazi važno je "pokrenuti" bubrege i to velikom količinom infuzijske tečnosti, koja bi trebala da "ispire" bubrege i podstakne funkciju bubrežnih ćelija. Već u ovoj prvoj fazi važna je i adekvatna ishrana. Osim toga, daju se lekovi za kontrolu povraćanja i proliva, kao i drugi lekovi, što zavisi od toga da li je poznat uzrok zastoja. Ova prva faza u terapiji bubrežnog zastoja ima nekoliko mogućih ishoda: prva mogućnost je povratak bubrega u funkciju u toku nekoliko nedelja ili više meseci; druga mogućnost je da bubrezi funkcionšu samo tokom sprovođenja terapije, a kada terapija prestane, bubrezi ponovo gube funkciju; treća mogućnost je da je bubrežna funkcija nepovratno izgubljena.

Druga faza u sprovođenju lečenja je koncentrisana na održavanje rada bubrega koliko god je to moguće duže. U tom smislu, veoma važno je sprovođenje pravilne dijete koja je bazirana na niskom nivou proteina i fosfora. Redovne kontrole krvi su neophodne, posebno treba obratiti pažnju na nivo fosfora jer njegove visoke koncentracije mogu izazvati letargiju i gubitak apetita i brže propadanje preostalog bubrežnog tkiva.

Kada se razmišlja o namirnicama koje bi se mogle upotrebiti u prehrani bolesnih pasa, uvek se mora imati na umu nekoliko kriterijuma, presudnih za uspeh lečenja. Pre svega, količina proteina mora biti ograničena, ali s druge strane, ti proteini moraju biti visoko kvalitetni. Nivo fosfora mora biti niska, a količina masti u početku ograničena uz postupno povećavanje. Sveža čista voda trebala bi biti uvek dostupna, a bilo bi dobro da je dostupna voda filtrirana, odnosno sa smanjenim udelom minerala.

Namirnice koje se uobičajeno preporučuju kao izvor kvalitetnih proteina su jaja i jetra pri čemu treba napomenuti kako žumance sadrži dosta fosfora i treba ga davati manje u odnosu na belance. Međutim, tretman i eventualnu upotreba određenih namirnica u velikoj meri zavise od toga postoji li višak minerala poput kalijuma i natrijuma.

Ipak, najjednostavnije je očuvati vitalnost i produžiti životni vek ljubimca bubrežnog bolesnika pomoću gotovih veterinarskih dijetnih hrana što je i klinički dokazano. Vrlo je važno ne davati psu grickalice, koje obično sadrže visoku količinu natrija koja može biti štetna za psa. Normalna hrana za pse ima visok nivo natrijuma, kao i mlečni proizvodi, grickalice, sezonsko i konzervirano povrće (osim ako nije na ambalaži navedeno da su bez soli). Poneki pseći kolačić možete priuštiti ljubimcu, ali samo jednom neeljno i to uz kontrolu vrednosti kreatinina i uree.

OZNAKE: