Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Moj ljubimac je mešanac star dve godine. Pre nekoliko meseci na predjoj nozi mu se pojavila ranica koja je krvarila. Veterinar je na osnovu pregleda ustanovio da je u pitanju tumor i odmah sutradan ga operisao. Nakon par meseci opet se pojavila ista rana na tom i na još jednom mestu na istoj nozi. Veseo je, normalno jede, skače i ne pokazuje znake da ga boli. Da li možete da mi pomognete? Gordana
O: Nastalo stanje na nozi Vašeg psa može biti različite etiologije, a stvarno stanje moguće je utvrditi jedino kliničkim pregledom. Stoga Vam mogu samo navesti moguća stanja koja mogu biti u pitanju.

Sakupljanje gnoja na koži u obliku pustula (gnojni mehurić), furunkula (čir dlačnog tobolca) ili karbunkula (čir nastao stapanjem više furunkula). Takođe, moguće je da se radi o cisti, hematomu i o inficiranom dlačnom folikulu i o apcesu (sakupljanje gnoja u novostvorenoj šupljini).

Tumori su novotvorevine, izrasline, koje predstavljaju ekcem normalnog rasta tkiva s neograničenim i nesvrsihodnim bujanjem tkiva. Kvržice na koži ili ispod kože koje su mekane i bezbolne obično su benignog karaktera. Izrasline mogu biti nekancerogene (bradavice, inficirani dlačni folikuli, hematomi) i kancerogene - maligne ili benigne naravi, a povremeno imaju oba svojstva.

Interdigitalna pioderma - infekcija između prstiju. Ako se prvotna infekcija ne može držati pod kontrolom, velika je verovatnoća javljanja ciste ili razvoja cista i na drugim mestima na nozi.

Prave ciste obično su folikularne ciste ili epidermoidne (ciste lojnih žlezda) kod većine pasa. Ovo su ciste benigne naravi, a kompletnim odstranjenjem više se ne javljaju. Kod pasa koji su skloni stvaranju cista, a naročito onih epidermoidnih, prisutne su uvek.

Kako biste utvrdili o čemu se tačno radi kod Vašeg ljubimca savetujem Vas da posetite veterinara koji je prvi put operisao psa od tumora, kako bi proverio njegovo zdravstveno stanje i proverio nastalu izraslinu.

O tumoru smo pisali na sledećim stranicama: Tumor i Tumor.

OZNAKE: