Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Da li je opasno kupati odraslog psa koji nije navikao na to? Kolika jačina fena treba da bude za prvi put i koliko dugo se sme sušiti? U pitanju je dugodlaki jazavičar. Jovanka
O: Ukoliko se Vaš pas nikada do sada nije kupao moguće je da će se javiti izvesni strah i odbijanje, jer jednostavno nije navikao na ovakvu vrstu tretmana.

Tim više trebate biti pažljiviji i strpljiviji s njim, pa ga postepeno privikavati na kupanje.

Možete, na primer, pokušati najpre sa vlažnom krpom (ne hladnom), smireno kao da ga mazite, prolaziti po dlaci. Pratite njegovu reakciju pa, ako se uplaši, prestanite i probajte ponoviti kasnije ili kroz par dana. Nastojte da to ne bude dok spava, jede ili slično, već kada je odmoran i raspoložen.

Kasnije možete sunđer malo više umočiti pa tek kada se potpuno opusti i privikne na "novi osećaj" pređite na kupanje sa šamponom.

Prilikom kupanja treba paziti da voda ne ulazi u uši ljubimca, a to se postiže da voda teče što bliže koži i klizi niz dlaku, nakon toga se stavlja šampon u malim količinama i dobro umasira do stavaranja pene. Sledi ispiranje većom količinom vode, a možemo ponoviti još jednom šamponiranje, nakon čega psa osušimo peškirom i fenom.

Više o sušenju krzna fenom pisali smo u Strah od sušenja fenom.

Pre samog kupanja dobro je psa isčešljati čvrstom četkom, i to u suprotnom smeru od rasta dlake, jer time izvlačimo mrtvu dlaku i vršimo "mikromasažu" kože iz koje će ubrzo narasti nova i zdrava dlaka. Inače, kupanje se preporučuje samo kad je neizbežno, odnosno najviše jednom u mesecu.

Kupanje psa se preporučuje najviše 3-4 puta godišnje, osim u "izuzetnim situacijama" (npr. ako se uvalja u nešto što će osim prljavštine, ostaviti i neugodan miris).

Više o kupanju psa pisali smo na sledećim stranicama: Prvo kupanje i strah šteneta/Kako ga okupati i Kupanje šteneta.


OZNAKE: