Povratak

Penis izlazi izvan prepucijalne vreće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Pas je štene ima dva i po meseca. Penis mu je izašao van kože i ima neki čvor u donjem delu penisa i ne može da se vrati na prvobitno stanje od tog čvora. Nemanja
О: U relativno ranom uzrastu (već oko 4-6 meseci starosti) štene počinje da pokazuje prve znakove polne akvitnosti, interes za svoj polni organ, a često se događa i pojava izlaska penisa iz prepucijalne vreće usled opuštenosti ili uzbuđenja, a sve zbog nedovoljno razvijenog nervnog sistema i mogućnosti kontrole. Često polni organ nabrekne, i štene ga liže i pritom nadražava.

Ovakve pojave po pravilu ne predstavljaju poseban problem, međutim može biti nelagodno u društvu i neprihvatljivo okolini, odnosno štenetu ovakvo ponašanje preći u naviku. Stoga je preporučljivo ignorisati pojavu izlaska penisa usled pomenutih radnji, odnosno, ukoliko primetite štene da prekomjrno liže polni organ, odvratiti mu pažnju igrom (bacanjem loptice, frizbija i sl.) ili izdavanjem seta naredbi: "Sedi", "Lezi", "Dođi" i sl.

Ali, ipak, treba obratiti pažnju na pojave kada penis iz zdravstvenih razloga izađe van prepucijalne vrećice kada se uočava oticanje, upala i bolnost područja i tada je neophodna pomoć potražiti u veterinarskoj ambulanti.

Najčešća su dva uzroka: fimoza koja predstavlja nesposobnost vraćanja prepucijuma preko glansa penisa i parafimoza koja nastaje kada koža koja prekriva penis ostaje povučena i uklještena iza glansa penisa ili se nabora. Ovakva konstrikcija može uzrokovati zastoj cirkulacije krvi u penisu ili otežava cirkulaciju pa se javlja otečenje i upala glansa penisa i okolne kože. Takva konstrikcija dovodi do nemogućnosti vraćanja penisa u prvobitni položaj što za posledicu ima nekrozu, nemogućnost uriniranja i intoksikacije kao i širenje upale na čitav organizam krvlju (sepsa).

Do nemogućnosti vraćanja penisa i komplikacija mogu dovesti i prekomerno izrasle ili nepravilno izrasle dlake na vrhu prepucijalne vreće, pa svakako i na to treba obratiti pažnju.