Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Jorki ima godinu ipo, često ide uza zid i balavi. Takvo stanje traje dan dva i onda bude sve u redu. Bili smo kod veterinara, kažu da je zdrava i davali su joj neke lekove za smirenje na biljnoj bazi. Kada to stanje prođe opet je vesela i sve normalno bude. Šta da radim? I gde da vodim psa? Hvala
O: Bala nastaje u štitnoj žlezdi odakle se kontinuirano izlučuje u usnu šupljinu. Fiziološka funkcija bale jeste natapanje hrane (kako bi zalogaj postao klizak) i rastavljanja nekih sastojaka hrane. Na takav način započinje proces probave. Centri u moždanom deblu, koji kontrolišu stvaranje bale, nadražuju se ukusom u ustima kao i taktilnim stimulusima iz usne šupljine. Kada su ti centri nadraženi, povećava se produkcija bale. Tako, većina patoloških procesa u usnoj šupljini, grlu, pa i jednjaku, povećavaju produkciju bale.

Pojačana produkcija bale može biti i posledica različitih fizioloških stanja - izmena zuba (period rasta i razvoja ljubimca), uslovljenim refleksom (nadražaj na hranu),...

Ovde je bitno napomenuti da pojačano lučenje bale nije uvek moguće uočiti jer ljubimci dosta bale progutaju (bez obzira da li je pojačano lučenje bale posledica fiziološkog ili patološkog stanja).

Kod nekih životinja dolazi do prelivanja bale izvan usne šupljine, iako je produkcija bale normalna. U tom slučaju ne nalazimo nikakav patološki proces u ustima, već se obično radi o anatomskim anomalijama u građi usta ili usnica. Baljenje je naizgled pojačano i u onim slučajevima kada životinja ne može gutati. Iako je tada produkcija normalna, bala ističe iz usne šupljine jer je otežano gutanje. Kod nekih rasa pasa kao što je nemački bokser, nešto obilnije baljenje u odnosu na druge rase, smatramo normalnim. Takav pas bali naizgled više nego drugi psi, međutim zapravo je to posledica specifične građe i nije povezana sa patologijom.

Baljenje se može javiti i kod nekih sistemskih oboljenja kao što su neke bolesti jetra ili kao popratni simptom upale sluznice želuca.

U svakom slučaju, savetujem Vam da posetite svog veterinara. Ukoliko ne znate kome biste odveli psa, to možete uraditi na Fakultet veterinarske medicine u Beogradu. U skladu s utvrđenim zdravstvenim stanjem ljubimca, kolege sa fakulteta će biti u mogućnosti da Vam odgovore na sva pitanja.

OZNAKE: