Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li mi možete preporučiti četke za kratkodlakog psa, konkretno za engleskog buldoga. U pitanju je pas od 10 meseci, pa me zanima kako treba da izgleda rutina češljanja, posebno sad u mesecima intezivnijeg linjanja? Da li treba da ima jednu ili više četki? Jelena
O: Češljevi se dele na obične četke, češljeve i 'pseće' rukavice. Češljevi mogu biti metalni ili plastični, a zubi moraju biti zaobljeni ili bojom zaštićenog vrha, kako ne bi povredili kožu i čupali dlaku.

Svim rasama pasa potreban je češalj sa ređim zubima, razmaka 2 mm. Psima finije dlake i rasama sklonim zamrsivanju dlake i stvaranju čvorova potreban je gušći češalj. Ređim češljem možemo razmrsiti čvorove i čuperke, posebno u spoljašnjem sloju dlake.

Četka je pribor koji se vrlo često korist u redovnom uređivanju i nezi dlake. Koristi se nakon češljanja češljem za završno uređivanje, naročito kod dugodlakih pasa kao i kod brzog uređivanja njegovanih pasa nakon trčanja. Čekinje bi trebale biti dovoljno duge da kroz dlaku dosegnu do kože. Kratke guste četke su dobre za kratkodlake pse.

Prilikom četkanja psa glatke dlake potrebno je slediti kako ona leži i smer njenog toka, počevši od glave i idući prema repu.

Rukavice i gumene četke pogodne su za kratkodlake pse jer one na principu elektriciteta privlače dlaku i tako je uklanjaju.

Redovnim i svakodnevnim češljanjem i četkanjem se uklanja suvišnu dlaku, ali i pojačava cirkulacija u koži, što će smanjiti ispadanje dlake, a dlaka će postati lepša i sjajnija. U ponudi Pet centra nalazi se veliki izbor četki za higijenu dlake.

U ponudi su češljevi proizvođača Karlie Flamingo, Camon, Pawise i Furminator, pa Vas pozivamo da se prilikom posete posavetujete sa našim iskusnim prodavcima o kupovini najpogodnije četke za Vašeg psa.

OZNAKE: