Povratak

Gnojne bubuljice po koži šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam štene američkog staforda, staro mesec i dve nedelje. Sve je okej, malo je klecala na noge prednje ali sam sa tabletama kalcijumom rešio problem. Ali drugi problem je što joj po telu izlazi rane koje se gnoje. Šta je rešenje? Hvala!
O: Kod pasa, posebno kod onih s naboranom kožom, česte su infekcije izazvane bakterijama iz roda Staphylococcus. Ovaj problem se ne može reši samo pojačanom higijenom ili primenom dezinfekcijskih sredstava, već tačnim utvrđivanjem uzročnika i njegove osetljivosti na lekove i primenom odgovarajuće terapije koja će dovesti do izlečenja.

Lokalne infekcije kože (kao, na primer, tvrde bubuljice na bradi ili butinama) su često samo spoljašnji znak ozbiljnijih infekcija koje tinjaju unutar organizma. U početku ne izazivaju veće promene u opštem stanju psa, kasnije se ispoljava kao osip po glavi ili laktovima, a potom slede popratne komplikacije.

Stafilokokne infekcije se kod pasa pojavljuju kao samostalna (generalizovana) ili sekundarna infekcija. Bakterije su stalno prisutne svuda u okolini, ali na to da li će pas oboleti utiču različiti faktori, npr. držanje u lošim uslovima, narušen hormonalni sistem, nedostatak vitamina i minerala ili urođeni imunodeficit.

Lečenje neprimerenim antibioticima (tretiranje bilo kojim antibiotikom bez prethodno provedenog antibiograma) često pogoršava problem - bakterije razviju otporniji soj, a psu se još više naruši ionako slaba sposobnost da se sam izbori s infekcijom. Infekcija se samo prividno primiri, a potom se ubrzo pojavi u još jačem obliku.

Kod pasa osetljivih na ovaj oblik infekcija, bolest se najčešće prenosi putem parenja. Štenci mogu da se inficiraju već u utrobi majke.

Prvi znakovi bolesti se javljaju dve do tri nedelje nakon inficiranja, najčešće kao oboljenje kože. Promene na koži mogu biti površinske, plitke ili duboke piodermije.

Površinske piodermije prepoznajemo po oštećenju gornjih slojeva kože, pojavom sitnih ispupčenja (granulacija) ili sekreta. Mogu se javiti u dva oblika: kao vlažni letnji ekcem i intertrigo (ekcem submamalnog sulkusa). Vlažni letnji ekcem nastaje najčešće pri toplom vremenu, kada je smanjena ventilacija kože. Intertrigo je karakterističan za neke anatomske posebnosti kože, npr. tamo gde je koža vezana za mišiće ne dolazi do ventilacije "naličja", a to pogoduje naseljavanje bakterija. Ovaj oblik lako zahvata dublje slojeve kože.

Kod plitke forme, infekcija napada sve slojeve piodermisa i dlačne folikule. Imamo dva oblika: impetigo ili gnojni dermatitis mladih pasa i površinski folikulitis. Mladalački dermatitis (impetigo) nastaje kod pasa koji nisu dosegli polnu zrelost i javlja se u obliku gnojnih osipa u području pazuha i prepona. Kod površinskog folikulitisa infekcija napada koren dlake. Dlaka se proređuje i opada. Duboka piodermija pre zahvata dublje slojeve kože i potkožno tkivo. Često nastaje kao nuspojava kod demodikoze što bolest čini još težom.

Neophodno je laboratorijski potvrditi stafilokoke kao uzročnika infekcije zbog toga što neki drugi problemi na koži imaju slične znakove. Takvi su na primer: ekcem izazvan deficitom cinka ili hipervitaminozom, gljivična i parazitarna oboljenja (demodikoza, heilicieloza, sarkoptoza ), alergije, kontaktni dermatitisi, genetske anomalije, tumori ili ciste, seboreja ili hormonalni poremećaji.

Kada postoje mešovite infekcije stafilokoka s gljivičnim infekcijama ili demodeksom treba primeniti kompleksnu terapiju tako da lečenje jednog uzročnika ne šteti lečenju drugog.

Lečenje se sprovodi ciljanom terapijom antibiotika ustanovljenom antibiogramom. Nakon sprovedene terapije potrebno je ponovo uzeti bris pa ako su znakovi bolesti i nestali, ne znači da je infekcija izlečena ili u slučaju ponovljene infekcije takođe.

Neki oblici stafilokoke pokazuju neverovatno brzu sposobnost adaptacije na antibiotike, što znači da jednom uspešno primenjeni lek može već sledeći put biti potpuno neefikasan ili tek primirena infekcija ponovo da bukne kao potpuno neosetljiva na prethodni način lečenja.

Svakako je potrebno obratiti se veterinarskoj ambulanti ili Veterinarskon fakultetu koji su u mogućnosti utvrditi uzrok nastalog stanja i zatim provesti potrebno lečenje.