Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam žensku psa, stara je godinu dana i koji mesec ali koliko znamo nije se parila. Uveče smo je zatvarali, a preko dana je bila u dvorištu (zatvorenom) i nije izlazila, bar koliko mi znamo. Skoro smo primetili da je dobila i mlečne žlezde. Da li to znači da je skotna? Hvala puno na odgovoru. Pozdrav Aleksandar
O: Polni ciklus kod kuja se sastoji od četiri faze: proestrusa, estrusa, diestrusa i anestrusa, i u proseku se javlja svakih šest meseci ( između 4-8 meseci).

Detaljnije o polnom ciklusu kod kuja pisali smo u tekstovima: Polna zrelost pasa i polni ciklus kuja, Polni ciklus kuje i prvo teranje i Proestrus i estrus faze polnog ciklusa.

Proestrus kod kuja traje oko devet dana i u to vreme se kod kuja javlja crveni iscedak. Estrus traje, u zavisnosti od rase prosečno devet dana i tada kuja menja svoje ponašanje jer želi da se pari. Diestrus se još naziva i metestrus, a traje 60-70 dana, i ako se kuja nije parila za vreme estrusa i ostala gravidna, često se javi tzv. lažna trudnoća kod kuja.

Znakovi lažne trudnoće su otečene mlečne žlezde kod kuje, iscedak iz mlečnih žlezda, kuja sakuplja svoje igračke i sprema ih oko sebe. Intenzitet lažne trudnoće nije uvek isti. Kod nekih kuja je jače izražena lažna trudnoća, a kod nekih se gotovo i ne primeti.

O lažnoj trudnoći možete pročitati u prethodno napisanim tekstovima na ovu temu: Pseudograviditet (lažna trudnoća), Raspored ciklusa kuje/Lažno teranje i Lažna trudnoća (pseudograviditet) i redukovana ishrana.

Neka Vas ne zabrinjava to što su joj mlečne žlezde malo povećane, jer će se to povući samo od sebe kroz neko vreme i nije potrebno nikakvo lečenje. Problem bi bio da iz mlečnih žlezda curi sekret, i u tom slučaju bih Vam savetovala da hitno posetite veterinara, jer bi ubrzo moglo da dođe do teške upale mlečnih žlezda (mastitisa) i do poremećaja opšteg zdravstvenog stanja kod kuje. Kod tako teških slučajeva preporučuje se sterilizacija kuje.

O znacima graviditeta smo već pisali – Znaci i metode utrđivanja graviditeta, Dijagnostika graviditeta/Skotnost kuje i Metode utvrđivanja graviditeta.

OZNAKE: