Povratak

Učestalost šetnje i aktivnosti kod šteneta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Francuski buldog štene četiri meseca, koliko vremenski treba da šeta? Pozdrav, Nikola i Ana
O: Svog psa bi trebalo da izvodite u šetnje što je više moguće.

Naprimer, u Torinu italijanska gradska vlast je propisala da vlasnici pasa svoje ljubimce moraju da izvode u šetnju najmanje tri puta dnevno.

Međutim, ne postoji pravilo koje bi propisivalo učestalost telesnih aktivnosti kućnih ljubimaca. Uopšteno kažemo da bi to trebalo biti često, u skladu sa Vašim mogućnostima.

Psi koji previše vremena borave u kući i koji se retko izvode, skloni su gojenju i razvoju specifičnih bolesti.

Idealno bi bilo za postizanje dobre kondicije šteneta hodanje 20-30 minuta bez zamaranja.

Štene tog uzrasta možete voditi u duge šetnje, ali ne zanemarite redovno posećivanje mesta na kojima se ljubimac može igrati s drugim psima. Takvi izlasci mogu biti i dugi, jer u igri s drugim psima štene će samo odlučiti kada će se odmoriti, a kada će se igrati. U igri sa drugim psima, Vašem ljubimcu se razvijaju i drugi mišići.

Mnogo kretanja (vežbanja) i pravilna ishrana čine osnovne elemente dobrog zdravlja šteneta. Zdravi štenci su živahni, puni energije, pa im je potrebno mnogo kretanja i vežbe. Količina potrebnog vežbanja ne zavisi od veličine psa već najviše od njegove rase.

Takođe, kako štenci češće uriniraju samim tim je potreba za učestalijim šetnjama u periodu odrastanja. S obzirom na individualnost svakog pojedinačnog organizma, tako i potreba za mokrenjem varira od psa do psa. Uzima se u obzir i ishrana (dehidrirana ili konzervirana hrana), zatim dnevne aktivnosti, starost i sl. Po pravilu, štenad moramo češće izvoditi napolje, dok odrasli psi traže šetnje (vršenje "male" nužde) najmanje 3 - 4 puta dnevno, u zavisnosti od navika i mogućnosti vlasnika.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs