Povratak

Svrab testisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam polu maltezera polu bišona starog godinu i tri meseca. Već neko vreme mu se na kraju testisa nalazi crna fleka, za koju sam pročitala negde da je to relativno normalno. Međutim, danas je konstantno oblizivao testise i pojavilo se crvenilo, takođe su nekako smežurani. Zanima me šta bi moglo da prouzrokuje tako nešto i ima li razloga za brigu? Treba i da napomenem da je danas bio na šišanju pa se nadam da je u pitanju samo šampon koji mu ne odgovara. Hvala unapred!
O: Najčešće bolesti testisa koje se javljaju kod pasa su: kriptorhizam, skrotalna hernija, tumori, upale testisa, bradavice na testisu... Ove promene mogu biti urođene ili stečene. Uglavnom se dijagnostikuju na osnovu kliničkog pregleda i rendgenske pretrage. Leče se hirurškim putem ili antibioticima (upala).Uzroci svraba mogu biti različiti.

Najčešće se radi o kožnim alergijama (alergije na hranu, kontaktne alergije, alergije na ujed buve) ili nekim parazitarnim oboljenjima kože (šuga).

Ponekad i problemi s analnim žlezdama mogu prouzrokovati pojačano ispadanje dlake, intenzivno češanje, grickanje i lizanje u području anusa. U tom slučaju radi se najverovatnije o upali analnih žlezda i trebalo bi da se isprazne, a po potrebi i isprati nekim antiseptikom, ili čak tretirati životinju antibiotikom (ukoliko se radi o težoj upali).

Održavanje redovne higijene dlake i kože, nezavisno od dužine dlake, jako je bitno za svaku životinju. Češljanjem se uklanja stara dlaka i poddlaka, podstiče se mikrocirkulacija kože, a dlačni pokrivač postaje sjajniji i čišći.
Ukoliko se nečistoće ne mogu ukloniti češljanjem, životinju treba okupati specijalnim šamponom za pse, međutim ne preporučuje se šamponiranje više od 3-4 puta godišnje, budući da na taj način uklanjate površinski sloj masnoće, koža se isušuje, gubi svoju otpornost, pa postaje podložnija infekcijama.

Takođe se nadam da je ovo pre svega reakcija nakon šamponiranja, što je apsolutno moguće. Ukoliko se ovi simptomi jave kroz narednih nekoliko dana savetujem Vam da posetite veterinara.

O flekama na testisima možete pročitati u tekstu Crna tačka na testisu psa.