Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Moja maca štedi šapu otkad se vratila kući. Ima i neku izralinu na šapi. Šta bi to moglo biti?! Pozdrav, Lazar
O: Šapa je vrlo komplikovane građe, a povrede mogu obuhvatati kožu, hrskavicu pa i kosti. Tkiva u ovom području imaju vrlo velike regenerativne sposobnosti. Šapa je vrlo izložena uticajima okoline, kako mehaničkim (životinja se oslanja na bolesnu šapu), tako i infekcijskim (jer rana obično dođe u dodir sa nečistoćama sa tla). Osnovni simptomi kod povreda šape jesu šepanje i lizanje obolelog mesta.

Ukoliko je povreda nastala nakon slabog ugriza dolazi do sitnih zagnječenja tkiva s krvnim podlivima, a pored rana na koži i mišičima, mogući su i prelomi kostiju. Ugriz psa su razderotine očnjacima ili ubodne rane od očnjaka. Kod razderotina nastaju oštećenja tkiva s razderanom kožom, mišićima, tetivama pa i krvnim nervima.

Kod ubodnih rana razlikujemo ubodni otvor i ubodni kanal. Te rane su male, obično okrugle i često su spoljašnja krvarenja neznatna. Ugrizne rane su redovno inficirane rane, a postoji i mogućnost prenosa zaraznih bolesti.

Na dnu rane tkivo je obuhvaćeno reaktivnom upalom, uz hipoksiju (smanjenje prisutnosti kiseonika) i traumatski edem (oticanje), idealan je medijum za razvoj infekcije. U prvih 12 sati useljavaju se gram-pozitivne, a potom i gram-negativne bakterije. Između 12-24 sata razviju se piogeni koki i saprofiti. Od 1 do 7 dana ranom dominiraju anaerobi (bakterije kojima nije potreban kiseonik) i streptokoki, a između 7 i 20 dana pojavljuju se nesporogene bakterije (E.coli, Proteus i druge). Nakon toga, u rani ostaju piogeni uzročnoci.

Flegmoma je difuzna upala vezivnog tkiva uzrokovana piogenim bakterijama, a prema produktu upale može biti serozna i gnojna.

Apsces je nakupljanje gnoja u novostvorenoj šupljini u tkivu, a uzrok su piogene bakterije. Leukociti oslobađaju velike količine tripsina, koji omekšava tkivo na ograničenom mestu, stvarajući apcesnu šupljinu. Apsces nastaje najčešće iz flegmone, zatim kao posledica ubodnih rana ili ugriza i dr. Nastaje temperirana, bolna i oštro ograničena oteklina. U hroničnom stadijumu ima čvrstu vezivno tkivnu čahuru pa upalni simptomi nestaju (hladni apces).

Potrebno je životinju tretirati velikim dozama antibiotika kroz 4-7 dana. Potrebno je pronaći uzrok povrede i na osnovu toga tretirati povređeno mesto.

Prema Vašem opisu teško je odrediti tačnu dijagnozu, pa je obavezan pregled kod veterinara. Kliničkim pregledom i rendgenskom pretragom potrebno je odrediti dalju terapiju.

OZNAKE: