Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Vodim svog psa u Egipat u avgustu pa me zanima kako da ga najbolje rashladim i zaštitim od vrućina koje su tamo jake. Biće u stanu u kom ima klima. Molim vas za savet, hvala.
O: Vrlo je pohvalno što nameravate da psa voditi sa sobom na letovanje.
Vrućina, tj. toplota je jedan od ozbiljnijih stresnih faktora okoline i kod pasa izaziva pad apetita, usporen rast, slabiju reprodukciju i smanjene radne sposobnosti.

Leti se ova pojava češće javlja, gde dolazi do zagrejavanja telesne tečnosti ili hipertermije, a uzrok može biti i jak rad mišića (telesni napor prilikom vežbanja, lova i slično), fizička kondicija, jačina gustine krznenog pokrivača psa, okolni faktori (vlažnost i ventilacija).

Toplotni udar prate tri tipične pojave: srčani udar, grč ili spazma mišića (više se javlja kod radnih pasa) i iznurenost. Da biste sprečili mogući razvoj toplotnog udara bitno je psa aklimatizovati na trenutne uslove (letne vrućine, temperatura mora...), a period prilagođavanja traje 7-9 dana do tri nedelje.

Tokom letnjih vrućina treba paziti da pas ima dovoljno hladne vode i da je prostor u kojem boravi provetren i blagom klimom. Ponašanje psa takođe utiče na razvoj toplotnog udara, autonomni nervni sistem kontroliše širenje i sužavanje krvnih nerava blizu kože. Ako je pas uzbuđen, iznerviran krvni nervi u koži su stisnute, nema odavanje toplote tela i raste temperatura u mozgu. Preterana težina takođe utiče na razvoj toplotnog udara. Ako pas stoji nakon određenog napora u toplom okruženju, to je povoljan znak dobre kondicije, a u ovom stojećem položaju lakše će rashladiti telo (strujanje vazduha po većoj površini tela, nego kada je u ležećem stavu).

Bez obzira koju rasu imate, tokom leta morate obratiti pažnju na svog psa kako biste pravovremeno uočili promenjeno ponašanje i sprečili toplotni udar. Ne zaboravite da skakanje prezagrejanog tela u more može biti pogubno za psa zbog zastoja rada srca zbog temperaturne razlike vazduha i mora. Većina vlasnika tokom leta stavljaju mokre peškire na vrat svoga psa kako bi mu omogućili hlađenje tela, a psi to vrlo rado nose i podnose.

Želimo Vam prijatno putovanje!

 

OZNAKE: