Povratak

Dnevna količina hrane za štene

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Kolika je dnevna količina granula za štene staro 11 nedelja? Sitnije je konstitucije, mužjak. Hvala
O: Brigu oko prehrane psa koji raste najbolje je prepustiti nekom od renomiranih proizvođača pseće hrane. Izbor robnih marki u premium i super premium segmentu je vrlo velik, a osigurava kvalitetnu i potpunu prehranu psa. Takvi obroci su kompletni i dobro izbalansirani, a priložene tablice s uputstvima su okvirne. To znači da vlasnik sam najbolje može proceniti da li je njegov pas mršav, normalno uhranjen ili debeo. To takođe zavisi i od aktivnosti pojedinog psa. Ako pas jede dehidriranu hranu potrebno mu je osigurati da uvek ima dovoljno sveže vode.

Za izračunavanje potrebne količine hrane za Vašeg psa može Vam poslužiti tablica koja se nalazi na poleđini vrećice. U njoj je navedena preporučena doza (u gramima) koju bi trebali da date psu tokom 24 sata, a koja će zavisiti od starosti i od očekivane telesne težine odraslog psa. Kod pasa starog 2-5 meseca potrebno je tu količinu hrane podeliti na tri dela odnosno tri obroka, a već od šestog meseca starosti mogu preći na dva obroka dnevno.

Želim naglasiti da hrana koju mi jedemo nije dobar izbor za psa. Kako zbog začina i načina pripreme (prženje, pečenje, kuvanje...) tako i zbog sastava. Često ti obroci sadrže neke hranjive materije koje su višak, dok su druge umanjene ili nedostaju. Na deficitarnu prehranu posebno su osetljiviji psi s povećanim potrebama, pa tako i oni koji rastu.

Više o pravilnoj ishrani šteneta pisali smo u prethodnim odgovorima Priprema obroka i saveti za odgoj šteneta, Pravilna ishrana šteneta i Pravilna ishrana šteneta.