Povratak

Crvena obojenost oko očiju maltezera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam maltezera starog 9 meseci. Pojavilo joj se crvenilo oko očiju crvene dlačice. Ispirala sam rastvorom acidi borici. Davala tabletice protiv crvenila i ništa. Molim vas za savet! Šta da uradim da to prođe? Hvala
O: Maltezer je rasa koju karakteriše dugačka, bela, svilenkasta dlaka bez pod-dlake. Oči su im velike, okrugle i tamne. Kod većine maltezera javlja se iscedak iz očiju, pa im je dlaka oko i ispod očiju žute do smećkaste boje.

Svakako treba obratiti pažnju na boju i konzistenciju iscetka koje mogu upućivati i na određena patološka stanja. Ako je iscedak vodenast i sluzav obično ukazuje na alergijsku reakciju. Ukoliko je iscedak sluzav poput želatina onda ukazuje na infekciju, a ako je žuto-zelene boja najverovatnije se radi o bakterijskoj infekciji. Iscedak iz očiju može poslužiti i kao pokazatelj određenih zaraznih bolesti, zato ukoliko niste sigurni da li se radi o patološkom iscetku ili samo o suzama, posetite veterinara kako bi Vam pomogao u tačnoj dijagnostici. Mrlje na dlaci ispod očiju javljaju se kao posledica nemogućnosti odvođenja suza, pa se suze izlivaju iz očiju i to nazivamo epifora i česta je pojava kod rasa s kratkom njuškom (pudla, mops, maltezer...).

Da bi se uklonilo neprijatno crvenilo ispod očiju potrebno je redovno upotrebljavati preparate koji otklanjaju krmelje i obojenost ispod oka. Prilikom upotrebe takvih proizvoda morate biti oprezni jer neki od njih nisu namenjeni za stavljanje u samo oko.

Nabrojaću Vam neke od preparata koje možete koristiti za tu svrhu: Borna voda - s njom možete ispirati i oko i obojenost ispod očiju. ICF Rastvor za pse i mačke Iryplus za čišćenje očiju, koji koristite samo oko područja očiju i Trixie tečnost TearStain Remover za uklanjanje suznih mrlja koji u sebi sadrži bornu vodu.

Pozivam Vas da posetite naše prodavnice i o preparatima popričate sa osobljem koje će Vam preporučiti najidealnije rešenje s obzirom na starost Vašeg psa.

Više o mrljama ispod očiju psa možete pročitati u tekstovima Crna fleka iznad oka maltezera, Tamne mrlje oko očiju i zamena zuba i Tamne mrlje oko očiju.