Povratak

Učestalost šetnje sa psom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam bišona starog šest godina, ima 6.kg i čivavu od 2kg. Koliko ih je puta potrebno izvoditi napolje, po mišljenju veterinara? Anđela
O: Pse je potrebno izvoditi četiri puta dnevno. Svaka šetnja bi trebala da traje najmanje 30 minuta kako bi pas mogao da isprazni mokraćni mehur jer mužjaci mokre više puta po manje mlazeve mokraće kako bi mogli da ostave mirisne oznake za druge mužjake i kuje. Čak i neke ženke vole da mokre više puta u toku jedne šetnje, a naročito kuje u teranju kako bi ostavile mirisne tragove.

Međutim, u današnje vreme je tempo života nažalost takav da mnogi psi čekaju svoje vlasnike po 9, 10 i više sati kako bi ih izveli nakon radnog vremena. Kombinujte šetnje s prijateljima koliko god to budete mogli. U slučaju kada psa budete morali da ostavite 9, 10 sati da čeka na sledeću šetnju, dobro ga prošetajte pre posla. Neka ta šetnja traje duže od 30 minuta kako biste bili sigurni da je uspeo da isprazni mehur i obaviti veliku nuždu. Većina pasa dok su sami kod kuće niti jedu niti piju, već vreme provode spavajući i iščekujući vlasnikov dolazak, tako da ne natrpavaju probavni sistem niti mokraćni mehur.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs