Povratak

Priprema psa na dolazak bebe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Kako očekujemo za dva meseca prinovu u porodicu i kako se moja trudnoća bliži kraju zanima nas kako možemo najbolje uklopiti život sa bebom i našim malim šnaucerom, da li treba obratiti pažnju na nešto i kako ga pripremiti da od sada neće biti jedini miljenik u kući? Želimo što bolje da se pripremimo za dolazak bebe, pa u to spada i ovo! Pozdrav i hvala, Aleksandra
O: Sigurna sam da ništa ne brine mladog vlasnika psa više od dolaska bebe u kuću pa ću Vam dati nekoliko saveta koji će Vam, nadam se, olakšati novonastalu situaciju.

Dakle, pokušajte unapred da isplanirate dolazak, tj. smanjite intenzitet svog odnosa s ljubimcem jer će se ono sigurno promeniti dolaskom bebe u kuću. Ako je potrebno, dosta pre dolaska bebe promenite raspored spavanja.

Kada beba prvi puta dođe u kuću, dopustite psu da pomiriše "došljaka", ali nastojte da psu ne promenite ni jednu rutinu, tj. odvojite vreme kako biste psu pružili pažnju koju zaslužuje. Međutim, ipak nikada ne ostavljajte bebu i psa bez nadzora.

Ako je pas sklon da zubima slučajno uštine, naučite ga na nošenje brnjice u prisutnosti deteta. S druge strane omogućite Vašem psu da se oseća sigurno u vlastitom domu jer ćete na taj način smanjiti šanse negativnih reakcija.

Bitno je napomenuti da, uprkos većini vremena koje ćete posvetiti detetu (što je sasvim normalno), uvek pronađite barem malo i za svog kućnog ljubimca - šetnje, igranje, češljanje i sl. Takođe, izbegavajte nagle promene onoga na što je pas već naviknut, npr. vreme hranjenja.

Ukoliko ne želite da pas ulazi u detetovu sobu, to mu dajte do znanja - ne vikom, nego ga nežno ispratite iz sobe kada uđe. U suprotnom neka vrata sobe budu otvorena, ali opet napominjem da ih ne ostavljate zajedno bez nadzora.

Uopšteno, odnosno biološki govoreći, psima kao vrsti život s ljudima velik je uspeh. Mi im pružamo zaštitu i sigurnost doma, stalno snabdevanje ukusnom hranom i dobru zdravstvenu negu. Takođe im pružamo emocionalnu podršku - nekog uz koga se mogu privinuti i ruku koja ih mazu po obrazu i miluje po leđima. Nema sumnje, odnosno, istraživanja su dokazala da na pseće emocije utiču ljudi s kojima žive. S druge strane, bliski kontakt sa psom fiziološki umiruje čoveka, a dokazano je i da smanjuje nivo stresa.

Navedenim želim da kažem da ćete pravilnom pripremom psa na dolazak bebe u kuću samo zaokružiti i još više upotpuniti Vaš dosadašnji život.

Više o odnosu psa i bebe pisali smo u tekstu Pas i beba.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs