Povratak

Oticanje i traume penisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Jutros sam primetila da je mom psu otekao penis, vrh je baš natečen. Molim za pomoć, šta može biti u pitanju i da li je hitno obratiti se veterinaru? Hvala puno! Pozdrav, Ivana
O: Traume penisa obično se ispoljavaju kao otoci, podlivi ili krvarenja. Treba obratiti pažnju na pojave kada penis iz zdravstvenih razloga izađe van prepucijalne vrećice kada se uočava otečenje, upala i bolnost područja i tada je neophodna pomoć u veterinarskoj ambulanti. Do nemogućnosti vraćanja penisa i komplikacija mogu dovesti i prekomerno izrasle ili nepravilno izrasle dlake na vrhu prepucijalne vreće, pa i na to treba obratiti pažnju.

Radi tačne dijagnostike potrebno je uzeti detaljnu anamnezu, napraviti klinički pregled, rendgenski snimak i po potrebi uvesti kateter kako bi se odredila eventualna povreda uretre.

Što se tiče terapije, ako se radi o većoj povredi obično je potreban hirurški zahvat, dok se otoci i kontuzije uglavnom leče protivupalnim lekovima i antibioticima, kako bi se sprečila infekcija penisa i okolnog tkiva.

U dogovoru s veterinarom možete po potrebi koristiti neki blagi antiseptik za ispiranje penisa i prepucijuma i antibiotsku mast, ali prvenstveno je potrebno sprečiti erekciju penisa kao i dolazak u kontakt s kujama u teranju kako ne bi dodatno pogoršali traumu i usporili oporavak. Takođe, ako pas liže ili gricka područje oko penisa, potrebno mu je staviti elizabetanski okovratnik dok se proces potpuno ne izleči.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs