Povratak

Težina šteneta pudle

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Kolika je težina šteneta pudle od četiri meseca? Moja je teška oko 2kg, je to ok? Pozdrav, Aleksandra
O: Pudla je rasa koja prema nekim izvorima potiče iz Nemačke, iako se danas svrstava u francuske pse. U istoriji su ovi psi korišćeni kao aporteri u lovu na vodene pernate životinje, a zbog izvrsnog njuha i u traženju tartufa. Danas se uglavnom koriste za pratnju.

Pudle su psi koje se prema veličini mogu poodeliti u nekoliko osnovnih kategorija:
- toy (visine do 25 cm i težine 3-4 kg)
- mini (visine 25-35 (38) cm i težine oko 8 kg)
- srednja pudla (visine 35-45 cm i težine oko 12 kg)
- velika ili kraljevska pudla (visine 45-58 (60) cm i težine do 32 kg)

Uprkos razlikama u veličini, za pudle je specifično ponosno držanje, četvrtasta i skladna građa tela, koje je prekriveno gustom, kovrčavom dlakom. Najčešće dolaze kao crni, beli, srebrni, smeđi ili apricot (boje kajsije).

Iako se psi ove rase po pravilu ne linjaju, dlaka se obavezno redovno četka, češlja i šiša (za izložbene pse karakteristične su specifične frizure), jer u protivnom naraste i vrlo brzo se zapetlja, što daje neuredan izgled, ali može rezultovati i problemima s kožom. Ukoliko nemate dovoljno vremena, razmislite o odabiru ove rase.

Kao izuzetno aktivnim psima, potrebno im je mnogo kretanja i igre, što je suprotno zabludi da se radi o kućnim psima. Njihov odgoj nije zahtevan, jer rado uče i lako pamte, iako zbog izražene emotivnosti ne trpe grubosti.

Propusti u odgoju mogu rezultovati stvaranjem isfrustriranog i nervoznog psa, koji će svoje mane podjednako ispoljavati i prema ljudima, ali i prema ostalim psima. Odlični su u odnosu s decom, žele konstantno da budu u blizini vlasnika i neprestano traže njegovu pažnju. Zbog izrazite povezanosti s vlasnikom, ovi psi nesebično vraćaju svu ljubav i trud koji im se daju. Upravo zato, ali i zbog relativno dugog životnog veka (prosečno žive 16-17 godina), pudle su jedna od omiljenijih rasa.

Jako je teško odrediti koliko bi štenci trebali imati kilograma tokom rasta, jer to zavisi i od individualnih karakteristika. Iz Vašeg pitanja nisam saznala imate li mini ili srednju pudlu, međutim pod pretpostavkom da imate mini pudlu, za njenu bi starost ova težina bila normalna. Nažalost, nisam Vam u mogućnosti konkretnije pomoći, jer mi niste naveli dovoljno podataka.

Možete sami izvršiti "pregled" (ukoliko se ne mogu napipati rebra - pas je gojazan; ukoliko se rebra normalno palpiraju, a struk je izražen - pas je normalne težine; ukoliko su sve koštane izbočine: rebra, zglobovi, kičma ili kosti glave jako izraženi, a stomak usukan - pas je premršav) ili da psa odvedete na pregled kod veterinara.

O količini hrane za štene pisali smo na stranici pod nazivom Priprema obroka i saveti za odgoj šteneta.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs