Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam nekoliko pitanja jer sam u strahu za kuju, kao i za štence. Štenci su starosti trideset dana i večeras kada sam u jednom trenutku otišao do kuje i štenaca primetim da kuja iz nekog razloga češa nos o šipkama boxa. Pogledao sam je i ispipao i nista nisam primetio, da bi za pet minuta čuo kuju kako udara u vrata boxa otrčao i video je kako pokušava da izađe sva krvava usta od grizanja žice i izveo je napolje. Bila je sva unezverena, jezik uveliko isplažen ubrzano i otežano disanje, zadnje noge se grče, a nju nikako ne mogu da obuzdam, pokušava da se kreće. Pošto nisam blizu grada odmah sam zvao veterinara i brata da dođe da je vodimo njemu. U međuvremenu kuji su počele i prednje noge otkazivati i grčiti se. Temperatuja je kod veterinara bila povišena 40 sa nešto pa je veterinar odmah sproveo terapiju i kuja se brzo stabilizovala. Primila bocu infuzije i sve šta je bilo potrebno i dosta vidno joj je laknulo. Sve ovo je trajalo nekih sat i po. Vratio sam je kući i po savetu veterinara nisam je pustio kod štenaca, međutim tu nastaju novi problemi ona umesto da miruje počinje da besni, zavija i na sve načine pokušava da ode štencima, nisam mogao nikako da je suzdržim i smirim i odveo sam je štencima. Ona je odmah počela dojiti ih i najgore povrati im u kotilici svu supu, pirinač i ostalo što je pojela posle terapije. Molim vas recite mi koliko po štence može biti štetno to što su lizali povraćenu supu i hranu i koliko je štetno to što su sisali mleko, a kuja primila terapiju i verovatno i antibiotike ? Izvinjavam se na preopširnosti i dosađivanju, ali sam ovo veče isuviše ljudi izmaltretirao, a i suviše se brinem. Unapred hvala na odgovoru. Aleksandar
O: Period nakon rođenja štenaca se smatra visokostresnim i vrlo kritičnim jer početak samostalnog života štenaca podrazumeva brojne promene u vezi disanja, cirkulacije i probave.

Na vitalnost, zdravstveno stanje, opštu kondiciju i preživljavanje štenadi utiču: nasledni faktori, organske i nezarazne bolesti (krvarenje iz pupka, prividna smrt štenaca usled gušenja, retencija mekonija koja predstavlja zadržavanje crevnog sadržaja usled slabe peristaltike creva, proliv i brojne avitaminoze), ishrana, nega i higijena gravidne ženke, poremećaj imunološkog sistema šteneta, kao i, s time u vezi, kvaliteta kolostruma koji štene dobija od majke. Štenad bi trebala nakon rođenja što pre da posisaju kolostrum, kako bi se globulini iz creva resorbovao na vreme jer je mogućnost crevne resorpcije globulina vremenski ograničena.

Kvalitet majčinog mleka uveliko utiče na zdravstveno stanje štenadi. Kuja se vrlo retko ponaša bolesno, iako mleko nije dobrog kvaliteta za štenad. Možete u apotekama nabaviti indikatore pH koji će pokazati da li nešto nije u redu u kvalitetom mleka koje štenci sišu. Indikatori rade na principu promene boje u zavisnosti od njegovom pH. Ako se radi o kiselom pH, radi se o infekciji (upali mlečne žlezde, tj. mastitis ili materice i sl.) pa bi kuju trebalo odvesti na antibiotsku terapiju kod veterinara.

Ukoliko se štenad normalno ponašaju, redovno se hrane i dobivaju na težini i nisu dehidrirali, nema razloga za brigu, međutim ukoliko primetite neke od navedenih simptoma ili znatnu dehidraciju, obratite se Vašem veterinaru koji će pomoći antibiotskom terapijom i infuzijom u suzbijanju infekcije.

Takođe, kujinu ishranu možete obogatiti sredstvima za stabilizaciju probave (Canina Darm-Gel) koja će putem mleka imati uticaj na štenad ili u hranu dodati običan jogurt ili AB kulturu.

Posebno se morate pozabaviti zdravljem kuje, koja za sada prema Vašem opisu, zahteva opsežnije istrage koje će utvrditi zbog čega je uznemirena, da li je u pitanju trenutna i privremena reakcija, ili ipak možda neko hronično oboljenje. Šta god da je najbolje je sa terapijom krenuti što pre.

Uvek možete započeti sa samostalnim dohranjivanje štenadi adaptiranim mlekom.

O ovoj temi smo pisali na stranicama Pravilna ishrana štenaca zamenskim adaptiranim mlekom i Ishrana štenaca adaptiranim mlekom.

OZNAKE: