Povratak

Reproduktivna sposobnost mužjaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Interesuje me do koje godine, okvirno, mužjak može pariti kuje? Koliko razmaka treba vremenski napraviti između dva parenja? Pitam za mužijaka. Hvala unapred. Bojana
O: Sposobnost mužjaka da oplodi ženku započinje periodom puberteta. U zavisnosti od veličine ljubimca, njegove ishrane i zdravlja taj period započinje od 5 do 12 meseca života. Kada se jedanput uspostavi regulacija i proizvodnja spermatozoida, mužjaci se smatraju sposobnim za oplodnju ženke tokom čitavog svog života.

Naravno, na kvalitet ejakulata i sposobnost oplodnje ženskih polnih ćelija mogu uticati mnogi faktori. Tako, zdravstveni poremećaji mužjaka (npr. bolesti polnih organa, bolesti drugih organa i organskih sistema koji se direktno ili indirektno odražavaju na proizvodnju spermatozoida kao i sposobnost oplodnje), nedostatna ishrana, intenzivno i/ili nepravilno iskorištavanje mužjaka, starost,... mogu delomično smanjiti ili potpuno onemogućiti normalnu oplodnju. Kada govorimo o starosti mužjaka, smatra se da je sposobnost mužjaka da oplodi ženku (ako je mužjak zdrav i drži se u optimalnim slovima) najveća od trenutka njegove zrelosti pa sve do 6-7 godine života.

Nakon tog vremena, ona postupno opada. Naime, nakon 7 godine života sposobnost oplodnje kod mužjaka opada bilo kao posledica smanjene koncentracije spermatozoida unutar ejakulata, lošijeg kvaliteta ejakulata, smanjene mogućnosti i funkcije reproduktivnih organa, sklonosti različitim problemima u vezi sa nemogućnosti postizanja erekcije, ejakulacije, kopulacije... Iz tog razloga, ako se i koriste za rasplod stariji mužjaci, savetuje se da se isti prethodno pregledaju od strane veterinara. Razlog leži u činjenici da se pregledom polnih organa kao i samog ejakulata mužjaka može dobiti uvid u stanje reproduktivna sistema kao i o kvalitetu ejakulata. U skladu s nalazom, veterinar će biti u mogućnosti dalje Vas savetovati. Mužjaci se mogu stalno puštati u priplod.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs