Povratak

Kupiranje repa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Do koliko meseci psu može da se odstrani rep? Vesna
O: Kupiranje repova, rezanje ušiju i uklanjanje petog prsta su hirurški postupci koji su započeli sa svojom praksom više stoleća unazad.

Tokom tog perioda, ljudi nisu imali niti znanje niti opremu i lekovite preparate koji im danas stoje na raspolaganju za lečenje i tretiranje različiti poremećaja zdravlja ljubimaca. Stoga, često su stručnjaci tog vremena na području veterinarstva i sprovodili takve zahvate i na takav način pokušali sprečiti pojavu nekih od mogućih problema (infekcije, povrede,...).

Tako, kod većine lovačkih pasa sprovodilo se kupiranje repova (kako bi se sprečile povrede repa prilikom njegovog mahanja, provlačenja pasa kroz rastinje,...), kod većine borbenih pasa su se kupirale uši (npr. američki staford, bull terier,...). Neke rase pasa, kao što su rase koje su se koristile kao lovački psi ili psi čuvari (npr. doge, bokseri,...) su se isto kupirali. Takođe, određene rase pasa koje su se koristili u čuvanju stoke ili npr. stada ovaca su se isto podvrgavale prethodno navedenim zahvatima (npr. kavkaski ovčar,...).

Danas, pre navedeni zahvati se smatraju isključivo estetska potreba. Naravno, postoje određeni izuzeci - lovačke rase pasa koje se i koriste za tu svrhu.

Naime, utvrđeno je da za prethodno navedene zahvate ne postoji naučno opravdan i dokazan razlog. Zato učestalost pojavljivanja infekcije ušiju je poprilično slična kao i kod onih pasa kod kojih se nije sproveo postupak rezanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs