Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam štenca američkog staforda, star je mjesec i po dana. Dobio sam ga sa polomljenim repom. Da li se to može ikako ispraviti ili se mora sjeci rep, slomljen je od prilike na polovini repa. Pozdrav, Dragan

О:
Ako ste primetili da Vaš pas bolno reaguje na bilo kakvo pomeranje repa, da je rep u neprirodnoj poziciji ili visi pod uglom, reč je o mogućoj frakturi ili lomu repnih pršljenova koji su u stvari produžetak kičme, kroz koju prolazi leđna moždina iz koje izlaze nervi i kao takav je vrlo važan deo anatomije tela.

Ukoliko je prelom smešten na sredini repnih pršljenova ili prema kraju repa, moguća su zarastanja bez većih smetnji po zdravstveno stanje životinje.

Ako je prelom smešten bliže korenu repa, moguće su posledice u vidu smetnji prilikom mokrenja ili defekacije. Tada je neophodna amputacija repa.

Takođe, treba spomenuti i sindrom slomljenog ili mrtvog repa (cold water tail), naročito kod pasa koji brzo mašu repom (pretežno lovački psi) ili pasa koji su se kupali u hladnoj ili pretoploj vodi. Najčešće se radi o povredi mišća repa i spontano prolazi kroz 1-2 nedelje.

Preporučujem Vam da opipate rep čitavom njegovom dužinom kako biste uočili nepravilnosti u kontinuitetu, eventualnu bolnost, pokretljivost, otečenost. Niste spomenuli da li su postojale eventualne traume iz prethodnih situacija koje bi mogle izazvati takvo stanje.

Za stručniju procenu savetujem Vam da posetite Vašeg veterinara kako biste sa sigurnošću ustanovili o kakvoj povredi je reč i da li se uopšte radi o povredi ili je reč o nepravilnom položaju dela repa. Rendgenski snimak otkoniće sve nedoumice.

OZNAKE: