Povratak

Oporavak nakon kastracije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li psi mogu da uginu nakon kastracije? Da li je moguće da se nešto iskomplikuje i da li preporučujete kragnu (okovratnik) nakon rutinske operacije? Jelena
O: Kastracija je zahvat kojim se uklanaju gonade (polne žlezde- testisi i jajnici). Operacija se izvodi u opštoj anesteziji. Nakon brijanja dlake s operacionog polja i sprovođenja antisepse, prereže se koža između ingvinalnog kanala i skrotuma. Testisi se potiskuju iz skrotuma i podvezuju resorptivnim koncem i na kraju uklanjaju. Kastracione rane se ne šiju, kako bi se iscedio sav eksudat. Kastraciona rana zarasta per sekundam i defekt se ispunjava granulacionim tkivom iznutra prema spolja.

Kako bi sprečili infekciju kastracione rane, operacija se izvodi sterilnim instrumentima, a posle operacije životinja se drži u higijenskim uslovima. Životinja preventivno dobija antibiotsku terapiju jer su otvorene rane podložne infekciji.

Jedna od postkastracijskih komplikacija može biti krvarenje, ali uglavnom je neznatno i kratkotrajno. Kontinuirano i obilnije krvarenje može biti posledica nepravilnog podvezivanja i u tom slučaju potrebno je što pre se obratiti veterinaru koji je izvodio operaciju kako bi rešio problem.

O ostalim mogućim komplikacijama nakon operacije sterilizacije možete pročitati u Komplikacije nakon kastracije.

Ukoliko vodite računa o psu nakon oporavka, maksimalno sprovedete higijenju ljubimca i prostora i reagujete prilikom bilo kakve promene zdravstvenog stanja psa, ne postoji mogućnost da ljubimac ugine.

Česte su infekcije rane koji psi izazovu čestim lizanjem operacione rane. Kako biste sprečili lizanje rane potrebno je psu staviti zaštitni okovratnik. Lizanjem se rana vlaži i sprečava se nastajanje mladog granulacionog tkiva koje će zatvoriti ranu, pa će samo zarastanje produžiti.

Životinju je potrebno pre zahvata pregledati, izvršiti laboratorijske i druge pretrage koje će biti objektivan pokazatelj statusa životinje, pa se pre i nakon operacije držate uputstava Vašeg veterinara.

Po operativnom zahvatu životinja će normalno mokriti i nakon obroka imati stolicu. Bolovi nakon zahvata su najčešće vrlo slabi, ali u dogovoru s Vašim veterinarom možete dati ljubimcu analgetik za pse.

Nakon operacije kujama se daje visokokvalitetna lakoprobavljiva hrana za rekonvalescente, npr. Vet Life Canine Convalescence, za nutritivni oporavak.

Detaljnije o kastraciji možete pročitati u tekstovima koje prilažemo u nastavku – Kastracija i Kastracija.

O prednostima kastracije možete pročitati u Prednosti sterilizacije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs