Povratak

Encefalitis kod mopsa (Pug Dog Encephalitis)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 

Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Moj mops je oboleo od encefalitisa. Da li možete da mi kažete šta treba da se daje psu osim kortikosteroida? Jovana
O: Encefalitis kod mopsa (Pug Dog Encephalitis) je bolest koju karakteriše upala mozga i najčešće se pojavljuje kod ljubimaca, starosti od 2-3 godine. Bolest karakteriše klinička slika kojom dominiraju napadi, letargija i gubitak mišićne koordinacije ljubimca. Takođe, pre samih napada, ljubimci se često vrte u krug i pritiskaju glavu o zid ili nameštaj

Ova bolest se pojavljuje u dva oblika:

- slabo progresivan oblik ove bolesti - karakterišu ga napadi u trajanju od nekoliko sekundi do nekoliko minuta u intervalima od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Između tih intervala, ljubimac se ponaša kao i drugi zdravi ljubimci, odnosno, ne pokazuje znakove ove bolesti.

- progresivan oblik ove bolesti - u odnosu na prethodno navedeni oblik bolesti, intervali mirovanja mogu biti kraći. Ono što karakteriše ovaj oblik bolesti je to što, u intervalima između napada, ljubimac pokazuje kliničke znake ove bolesti (depresija, dezorijentiranost, gubitak mišićne kordinacije i otežano kretanje,...).

Određenim lekovima mogu se ublažiti simptomi oboljenja, delimično redukovati zapaljenski procesi u mozgu, odnosno poboljšati kvalitet života ljubimca. Bolna upala mozga može se ublažiti kortikosteroidima. Napadi se mogu kontrolisati antikonvulzivnim lekovima. Da li će i koji lek, još uvrstiti u terapiju ovog oboljenja, može odlučiti samo veterinar kliničar, odnosno veterinar koji je pregledao Vašeg psa i postavio dijagnozu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs