Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kakva je Foresto ogrlica protiv buva i krpelja? Pozdrav, Branka
O: Bayer-ova Foresto ogrlica je antiparazitski okovratnik i sadrži dve aktivne materije - imidakloprid koji ubija odrasle buve, njihove larve i vaške i flumetrin koji odbija i ubija odrasle krpelje, larve i nimfe. Zajedno ove dve aktivne materije imaju daleko jače dejstvo na insekte nego što se može očekivati od svake pojedinačne aktivne materije posebno, što je proizvođač i dokazao u studijama.

Foresto ogrlica se koristi za suzbijanje i sprečavanje infestacije mačaka i pasa buvama tokom osam meseci, kao pomoć u suzbijanju i lečenju alergijskog dermatitisa uzrokovanog ujedima buva, za suzbijanje i sprečavanje infestacije (repelentno dejstvo) krpeljima tokom osam meseci, za suzbijanje infestacije pasa pavašima (Trichodectes canis) i umanjuje rizik od lajšmanioze.

Ogrlica deluju tako da krpelj pokupi malu količinu aktivne materije Foresto okovratnika na svojim nogama dok se kreće po koži i dlaci tretirane životinje što dovodi do pojave u ponašanju koje se naziva "hot foot" efekt (podseća na ljude kada hodaju bosi po vrućem pesku), što dovodi do pokušaja bega krpelja sa životinje. Ubrzo nakon toga krpelj postaje paralizovan, pada s tela ljubimca i umire pre nego što je dobio priliku da ugrize životinju. Ova pojava je poznata kao repelentno dejstvo koje sprečava hranjenje krpelja. Na taj način Foresto ogrlica odbija i ubija većinu krpelja pre nego što ugrizu, smanjujući na taj način opasnost od prenosa bolesti.

Nakon stavljanja Foresto ogrlice životinje su zaštićene od krpelja u roku od 48 sati. Kako bi preparat krenuo da deluje u predviđenom roku neophodno je pravilno postaviti ogrlicu. Životinji se oglica stavlja oko vrata uz kožu, a između okovratnika i vrata mora da se ostavi prostora u širini dva prsta. Kraj okovratnika se provlači kroz omču i učvršćuje, a višak se odseče. Ljubimci moraju da u kontinuitetu nose okovratnik. Proizvođač takođe ljudima koji uoče krpelja na životinji preporučuje da je najbolje u ovoj situaciji da se krpelj ukloni mehanički što je pre moguće.

Kako borba protiv ektoparazita postaje iz dana u dan sve kompleksnija, a sami paraziti sve mnogobrojniji i otporniji, mnogi vlasnici se odlučuju na kombinaciju različitih sredstava za zaštitu ljubimaca. Međutim, ovde bi trebalo postupiti s oprezom kako bi sprečili eventualne zdravstvene poremećaje uzrokovane kombinacijom aktivnih materija kod osetljivih ljubimaca. Po pravilu se kombinovanje ampule i ogrlice ne savetuje jer su kod određenih osetljivih jedinki poznati slučajevi različitih dermatoloških poremećaja. Međutim, sve ampule i ogrlice možete kombinovati sa tabletama, a mogu se i kao dodatna zaštita koristiti insekticidni puderi ili sprejevi na bazi eteričnih ulja kao i repelenti protiv spoljašnjih parazita.

OZNAKE: