Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koji način zaštite, odnostno preparat, preporučujete za zaštitu šteneta mini maltezera starog 4 meseca, težine 1,8kg od buva, krpelja, komaraca? Štene je primilo sve zaštitne vakcine. Unapred hvala, Aleksandra
O: Buve svojim ubodima stvaraju neprijatnost i svrab, a mogu uzrokovati alergijski dermatitis. Isto tako mogu preneti pseću pantljičaru, kao i uzročnike zaraznih bolesti. Krpelji svojim ubodima mogu preneti bolesti koje su opasne i za pse i za čoveka: krpeljski meningoencefalitis, babezioza, erlihioza itd.

Komarci prenose uzročnike nekoliko zaraznih bolesti na životinje i ljude. Posebno su opasni za pse jer mogu preneti dirofilariozu. Mušice su mali insekti slični komarcima. Njihovi ubod izazivaju iritaciju i svrab, a često prenose uzročnika lajšmanioze. Muve svojim ubodima često uzrokuju svrab i pojavu rana na ušima pasa.

Preparati iz naše ponude koji ujedno deluju i na buve, krpelje i komarce su Advantix spot on i Scalibor ogrlica.

Advantix je preparat koji efikasno odbija krpelje, muve, komarce i mušice, i ubija buve i krpelje. Kod pasa težine manje od 10 kg celokupan sadržaj pipete treba istisnuti na jednom mestu između lopatica, tako da vrh pipete treba da bude odaljen 3-5 cm od kože psa. Pas treba da bude u stojećem položaju. Kod težih pasa, sadržaj pipete se daje na 4 mesta počevši od ramenog pojasa do baze repa.

Preparat se nanosi samo na nepovređenu kožu. Psa ne bi trebalo kvasiti dva dana pre i posle primene preparata. Zaštita traje četiri nedelje, pa je nakon isteka dejstva potrebno ponovo staviti preparat. Nakon tretiranja buve na psu uginu u roku 2h, a rastvor iz pipete nanesen na kožu deluje akaricidno i repelentno tokom 4 nedelje. Ovim preparatom ne treba tretirati štenad mlađu od 7 nedelja i lakšu od 1,5 kg.

Scalibor je antiparazitska ogrlica za pse koja sadrži deltametrin, aktivnu materiju koja deluje protiv buva, krpelja i grinja tako da ulazi u njih kontaktom ili preko sistema za varenje, kao i usled paraliza i uginuće parazita. Deltametrin se iz okovratnika stalno ispušta u dlaku i površinski "masni film" na koži psa. Sa mesta direktnog kontakta aktivna materija se širi po čitavoj površinu kože. Kroz zdravu kožu deltametrin se upija u zanemarljivim količinama. Indikacije za primenu ogrlice su infestacija psa buvama (deluje tokom 4 meseca), krpeljima (6 meseci), a ima i repelentno-insekticidni dejstvo na mušice, komarce iz roda Phlebotomus koji prenose lajšmaniozu koja je značajno prisutnija u južnijim krajevima. Na njih deluje tokom 5-6 meseci. Ne sme se primenjivati na mačkama i životinjama koje imaju povrede na koži vrata kod štenadi mlađoj od 7 nedelja.

Jedan okovratnik izvadi se iz pakovanja neposredno pred primenu i pričvrsti na vrat psa tako da nije prejako zategnut. Kraj plastične trake provuče se kroz kopču i ako je višak trake duži od 5 cm, taj deo "viška" treba odseći. Ogrlica ispoljava puno dejstvo nedelju dana nakon stavljanja. Ogrlica je vodootporna.

Više informacija o suzbijanju buva pisali smo u tekstovima Suzbijanje buva i Buve u stanu.


OZNAKE: