Povratak

Ubrzano disanje ženke nakon porođaja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Ženka patuljastog šnaucera mi se oštenila prvi put pre 24 sata i donela na svet pet štenaca. Svi su dobro, sisaju i vrlo su živahni. I majka je dobro, osim što ubrzano diše, nekako kao da neprestano dahće. Zanima me da li je to normalno? Anđela

О: Ubrzano disanje je posledica ubrzanog metabolizma. U toku zadnje trećine graviditeta i cele laktacije metabolizam kuje se nekoliko puta ubrzava zbog povećanih potreba za razmenom hranljivih materija i kiseonika.

Prvih nekoliko dana nakon okota, ženka skoro da i ne napušta leglo, slabije jede i orjentisana je samo na štence. Telesna temperataura može biti blago povišena. Uočava se ubrzano disanje, ubrzan puls, ali je njeno raspoloženje i angažman oko štenaca nepromenjen. Ovo su sve normalne pojave.

U toku laktacije, sintetiše se mleko koje štenci sisaju, što izaziva pojačan apetit i pojačanu žeđ. Zato je neophodno da joj hrana bude stalno dostupna, ili da ima nekoliko obroka dnevno, a veća količina sveže vode uvek na raspolaganju.

O mogućim komplikacijama nakon porođaja možete pročitati u Komplikacije tokom i nakon porođaja i Prvi porođaj kuje i moguće komplikacije.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.rs